Ciasto królewskie

4.5 (199 ocen)

  • 2 godz.

Polecam ciasto jest pyszne. Zamiast zwykłego miodu dodałam sztuczny tańszy zamiennik, a smak ten sam.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki : blacha 24x36 cm


    Placek miodowy

    20 dag cukru
    20 dag margaryny
    80 ml sztucznego miodu
    3 jajka M
    42 dag mąki pszennej
    1,5 g sody ( około 1,5 łyżeczki)

    Blat kakaowy

    3 jajka
    1/2 szklanka mąki pszennej
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3/4 szklanki cukru kryształu
    1/2 łyżki octu
    1 łyżka kakao

    budyń

    0,5 L mleka
    10 dag cukru
    3,5 dag mąki pszennej
    3,5 dag mąki ziemniaczanej
    30 dag masła
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto królewskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Placek miodowy

    Wszystkie składniki wyrobić w robocie lekko zagnieść ręcznie, podzielić na 2 porcje, rozwałkować i przełożyć na blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Pieczemy około 15 minut w 180 C.
  • 2. Blat kakaowy

    Z podanego przepisu pieczemy biszkopt zastępując łyżkę mąki pszennej łyżką kakao.
    Ubijamy piane z białek, pod koniec dodajemy cukier i ubijamy, aż piana będzie sztywna i lśniąca.
    Żółtka mieszamy z octem i proszkiem do pieczenia ( głęboka miseczka bo żółtka rosną )
    Do ubitej piany dodajemy żółtka, następnie przesianą mąkę i delikatnie łączymy.
    Wylewamy na formę i tu bardzo ważne papier do pieczenia kładziemy tylko na dno formy nie musimy smarować tłuszczem i nie wolno smarować boków formy.
    Pieczemy ok. 15 minut do tzw. suchego patyczka w 180 C.
    Po upieczeniu upuszczamy w formie ok. 30 - 40 cm na blat i wstawiamy do piekarnika i studzimy przy uchylonych drzwiczkach.
  • 3. Budyń

    Gotujemy dopiero gdy mamy wystudzone wszystkie blaty ciasta. Większą połowę mleka gotujemy wraz z cukrem, w pozostałym rozrabiamy mąkę, wlewamy przez sitko do gotującego się mleka, gotujemy gęsty budyń. Masło kroimy na kostkę, wrzucamy do gorącego budyniu i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
    Połowę gorącego budyniu wylewamy na placek miodowy, układamy na nim blat kakaowy i resztę budyniu, placek miodowy, polewa. Najlepszy następnego dnia, gdy masa dobrze się zetnie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować