Ciasto kremowe z ptasim mleczkiem

4.5 (179 ocen)

  • 3 godz.

Wykorzystałam to co miałam i wyszło takie ciasto. Dla łasuchów idealne :-)

  • 3 godz.

Składniki:

  • biszkopt (na blachę 23x38 cm):
    8 jajek
    30 dag cukru kryształu
    10 dag mąki pszennej
    10 dag mąki ziemniaczanej
    2 łyżki kakao
    łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    krem I:
    sok z brzoskwiń (z dużej puszki)
    3/4 szkl. wody
    2 budynie śmietankowe bez cukru
    5 łyżek cukru kryształu
    5 żółtek
    1 łyżka mąki pszennej
    kostka masła (200 g)

    krem II:
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    4 łyżki cukru kryształu
    2 szklanki mleka
    2 żółtka
    kostka masła (200 g)

    dodatkowo:
    puszka brzoskwiń w syropie
    50 dag ptasiego mleczka śmietankowego
    polewa
    galaretka pomarańczowa lub brzoskwiniowa
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Ciasto kremowe z ptasim mleczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta, dodać kakao. Mieszać powoli do momentu połączenia się składników. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 minut. Po upieczeniu i przestudzeniu przekroić na dwa blaty.
  • 2. Brzoskwinie osączyć z zalewy i kroić w kostkę.
  • 3. Krem I: sok z brzoskwiń zagotować z cukrem, na gotujący wlać roztrzepane w wodzie budynie, mąkę i żółtka. Ugotować budyń energicznie mieszając. Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać zimny budyń.
  • 4. Krem II: szklankę mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku rozpuścić mąki i żółtka. Wlać na gotujące mleko. Wystudzić. Masło utrzeć na puch, porcjami dodawać budyń.
  • 5. Galaretkę rozpuścić w szklance wody. Odstawić do stężenia po czym pokroić w kostkę.
  • 6. Na biszkopt rozsmarować krem I. Na kremie poukładać ptasie mleczko (dobrze dociskając) pomiędzy ptasie mleczko włożyć pokrojone brzoskwinie, całość posmarować kremem i docisnąć drugą część biszkopta. Polać polewą i udekorować pokrojoną galaretką.

Porady

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Brzoskwinie Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować