Wykorzystałam to co miałam i wyszło takie ciasto. Dla łasuchów idealne :-)
3 godz.
Składniki:
biszkopt (na blachę 23x38 cm):
8 jajek
30 dag cukru kryształu
10 dag mąki pszennej
10 dag mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
krem I:
sok z brzoskwiń (z dużej puszki)
3/4 szkl. wody
2 budynie śmietankowe bez cukru
5 łyżek cukru kryształu
5 żółtek
1 łyżka mąki pszennej
kostka masła (200 g)
Ciasto kremowe z ptasim mleczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta, dodać kakao. Mieszać powoli do momentu połączenia się składników. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 minut. Po upieczeniu i przestudzeniu przekroić na dwa blaty.
2.Brzoskwinie osączyć z zalewy i kroić w kostkę.
3.Krem I: sok z brzoskwiń zagotować z cukrem, na gotujący wlać roztrzepane w wodzie budynie, mąkę i żółtka. Ugotować budyń energicznie mieszając. Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać zimny budyń.
4.Krem II: szklankę mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku rozpuścić mąki i żółtka. Wlać na gotujące mleko. Wystudzić. Masło utrzeć na puch, porcjami dodawać budyń.
5.Galaretkę rozpuścić w szklance wody. Odstawić do stężenia po czym pokroić w kostkę.
6.Na biszkopt rozsmarować krem I. Na kremie poukładać ptasie mleczko (dobrze dociskając) pomiędzy ptasie mleczko włożyć pokrojone brzoskwinie, całość posmarować kremem i docisnąć drugą część biszkopta. Polać polewą i udekorować pokrojoną galaretką.
Porady
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Komentarze