CIASTO "KRAKUS"

5 (155 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepis wzięłam z zeszytu. Dostałam go bardzo dawno od koleżanki. Ciasto łatwe do przygotowania, wielosmakowe. Znakomite do popołudniowej kawusi.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • - 80 dkg maki tortowej
    - 1 i 1/2 kostki margaryny Palma
    - 1 szklanka cukru pudru
    - 5 jajek (żółtka + białka na pianę)
    - 1 cukier waniliowy
    - ok. 3 łyżek śmietany
    - 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1 i 1/2 łyżki kakao
    - 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
    (ja miałam dżem własnej roboty)
    - bakalie

    blaszka 34 x 26 cm
Wystaw ocenę:

5 (155 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto "krakus" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę i cukier puder utrzeć dodając po jednym żółtku. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, cukier waniliowy i tyle śmietany, aby ciasto było takie jak na pierogi. Wyrobić ręką.
    Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej części dodać kakao. Ciemne ciasto i jedną część białego ciasta dać do zamrażalnika na chwilę, żeby stężało.
    Trzecią część ciasta rozwałkować i dać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować ciasto dżemem z czarnej porzeczki.
    Na dżem zetrzeć na tarce o grubych oczkach ciemne ochłodzone ciasto.
    Następnie ciemne ciasto posypać posiekanymi bakaliami.
    Ubić pianę z białek, wyłożyć ją równo na bakalie.
    Na wierzch zetrzeć jasne ochłodzone ciasto.


  • Ciasto "Krakowiak" 2. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 1 godz.
    Ciasto po upieczeniu wyjmujemy na kratkę do wystygnięcia.
  • Ciasto "Krakus" 3. Po ostudzeniu, ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Ciasto można polać: polewą czekoladową, lukrem lub gorące posypać wiórkami startej czekolady.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

3.84 (623 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ciasto Euforia

To może cię zainteresować