Ciasto krucho-drożdżowe z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miseczki włożyć śmietanę, wbić 3 jajka, dodać drożdże, łyżkę cukru i wszystko roztrzepać widelcem. Do większej miski wsypać mąkę, resztę cukru, dodać margarynę, szczyptę soli i razem posiekać nożem. Wlać rozczyn drożdżowy i dokładnie wyrobić ciasto. Jeżeli podczas wyrabiania ciasto za bardzo się klei do rąk dosypać mąki. Wyrobione ciasto rozwałkować na wielkość blaszki (25x36 cm). Nawinąć na wałek i przenieść na posmarowaną lub wyłożoną papierem blaszkę. Na cieście ułożyć truskawki. Piec około 45 minut w temperaturze 180°C. Upieczone i przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem. Z podanego ciasta upiekłam dwa mniejsze placuszki. Jeden w kształcie serca, bez dodatku truskawek. Przepis na ciasto pochodzi od Pani Alicji Żywczak z moimi zmianami.
Komentarze