Ciasto krucho - drożdżowe z jabłkami

4.94 (146 ocen)

Czekam zawsze na wczesne jabłka a rodzina na szarlotkę z nimi. Dzisiaj postanowiłam trochę odejść od tradycyjnej szarlotki. Ciasto było pyszne.

Składniki:

  • 4 szkl mąki
    250 g margaryny
    1 szkl cukru pudru
    4 żółtka
    3 łyżki śmietany
    30 g drożdży
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy
    1.5 kg jabłek
    1 kisiel
    4 łyżki bułki tartej
    1/2 łyżeczki cynamonu

    Forma: 24 X 36
Wystaw ocenę:

4.94 (146 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto krucho - drożdżowe z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto 1. Drożdże wymieszać ze śmietaną i łyżką cukru.Mąkę przesiać na stolnicę i posiekać z margaryną, dodać cukier,cukier waniliowy, proszek, żółtka i drożdże. Zagnieść ciasto i podzielić na dwie nierówne części.
  • Jabłka 2. Jabłka umyć i zetrzeć na tarce. Dodać dwie łyżki tartej bułki, kisiel ( u mnie truskawkowy), cynamon i wymieszać.
  • Ciasto z jabłkami 3. Większą część ciasta rozwałkować i włożyć do formy z papierem do pieczenia, posypać resztą bułki tartej i wyłożyć jabłka.
  • Ciasto 4. Resztę ciasta skubać i układać na jabłkach. Piec 40 - 45 minut w temperaturze 180 stopni, Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować