Ciasto kruche z śliwkami,kremem waniliowym, bezą i kruszonką

4.5 (169 ocen)

  • 2 godz.

Kruche ciasto z śliwkami, kremem waniliowym, bezą i kruszonką ;)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Spód:
    • 150 g mąki pszennej
    • 100 g mąki ziemniaczanej
    • 50 g cukru drobnego do wypieków
    • 150 g masła (schłodzonego)
    • 1 jajko

    Budyniowy krem waniliowy:
    • 250 m mleka
    • ziarenka z 1/2 wanilii, można zastąpić cukrem waniliowym (1/2 opakowania)
    • 3 żółtka
    • 50 g drobnego cukru
    • 1 łyżka mąki pszennej
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

    Kruszonka (owsiana):
    • 5 łyżek g mąki pszennej ( może być pełnoziarnista)
    • 7 łyżek płatków owsianych
    • 50 g cukru brązowego
    • 100 g masła (schłodzonego)

    Beza:

    •2 białka

    • 2 łyżki cukru pudru

    oraz:
    • 900 g śliwek
    • cukier puder

    Forma o wymiarach 20 x 30 cm bądź tortownica. U mnie tortownica z odpinanymi sylikonowymi bokami.
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto kruche z śliwkami,kremem waniliowym, bezą i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować spód: do miski przesiać przez sitko obydwie mąki, dodać cukier i pokrojone na kawałki masło. Rozgnieść palcami całe masło z mąką i cukrem, aż powstanie kruszonka, następnie dodać jajko i szybko zagnieść ciasto. Uformować je w jednolitą kulę i włożyć do lodówki na min. 1 godzinę.

    W tym czasie przygotować krem.

    Przygotować krem: Do rondelka wlać mleko, dodać ziarenka z wanilii ( ja dodałam oprócz nich jeszcze cukier waniliowy domowej roboty). Wymieszać i zagotować. W misce ubić żółtka z cukrem na puszystą masę przez około 7 minut. Do miski dodać przesianą mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i zmiksować tylko do połączenia się składników. Wlać połowę gorącego mleka z rondelka do masy z żółtkami i zmiksować, przelać do garnka z resztą mleka i szybko wymieszać. Ciągle mieszając najlepiej trzepaczką, gotować na małym ogniu przez około 1 minutę aż krem zgęstnieje. Uważać aby krem nie przywarł do dna. Gotowy krem przelać do naczynia i ostudzić.
  • 2. Po 1 godzinie…

    Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na placek o wymiarach nieco większych niż forma. Można również poobklejać spód i boki formy- gdy nie posiada się wałka ;P. Przenieść ciasto razem z dolnym papierem do formy, odkleić górny arkusz. Wystające brzegi ciasta poodcinać i dokleić w miejsca , w których zabrakło nam ciasta. Spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki na pół godziny.
  • 3. W tym czasie przygotować kruszonkę…

    Przygotować kruszonkę: do miski przesiać mąkę, płatki owsiane, cukier i pokrojone na małe kawałeczki zimne masło. Rozetrzeć palcami masło z resztą składników aż powstanie kruszonka (drobne okruszki ciasta), wstawić do lodówki do czasu użycia.

    Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Wstawić tortownicę z ciastem do piekarnika i piec przez 25 minut na blado złoty kolor. Wyjąć ciasto i ostudzić.

    Śliwki umyć, pokroić na kawałki usuwając pestki.

    Ubić 2 białka na sztywną pianę, dodać 2 łyżki cukru pudru i zmiksować do połączenia się masy.

    Na podpieczony i ostudzony spód wyłożyć krem waniliowy, na wierzch wyłożyć śliwki- skórką w dół, oraz bezę i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika, zwiększyć temperaturę do 180 stopni C i piec przez 35 minut na lekko złoty kolor. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować