Ciasto kruche z jabłkami i bezą

4.5 (167 ocen)

Ciasto upieczone według przepisu Roberta Makłowicza

Składniki:

  • CIASTO:
    1 i 1/4 szklanki mąki pszennej – ja dałam tortową
    2 łyżki cukru pudru
    10 dag masła
    szczypta soli
    MASA JABŁKOWA:
    6 żółtek
    1 szklanka cukru
    szczypta soli
    2 łyżeczki cynamonu
    200 g śmietanki kremówki 30%
    1/4 szklanki mąki
    5 szklanek kwaśnych jabłek obranych i pokrojonych w kostkę – moje ważyły 60 dag
    BEZA:
    6 białek
    szczypta soli
    1/2 szklanki cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Desery Beza

Ciasto kruche z jabłkami i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie ciasta 1. CIASTO:
    Blaszkę o wymiarach 23x34 cm wyłożyłam papierem do pieczenia.
    Piekarnik rozgrzałam do temperatury 155-160 stopni z termo obiegiem.
    Do miski przesiałam mąkę, dodałam cukier puder, szczyptę soli i zimne masło. Składniki dokładnie posiekałam siekaczką, a następnie palcami roztarłam na kruszonkę.
    Kruszonkę wysypałam do blaszki i dobrze docisnęłam dłonią, żeby powstał równy spód.
    Wstawiłam do nagrzanego piekarnika i podpiekłam przez około 10-15 minut.
  • Przygotowanie masy jabłkowej 2. MASA JABŁKOWA:
    Oddzieliłam żółtka od białek. Białka odłożyłam, aby je użyć do przygotowania bezy. Do żółtek dodałam cukier, sól i cynamon, i utarłam mikserem na kogel mogel. Dolałam śmietankę oraz dosypałam mąkę i zmiksowałam na gładką masę. Jabłka umyłam, obrałam, pozbawiłam gniazd nasiennych i pokroiłam w nie za dużą kostkę. Dodałam do zmiksowanej masy i wymieszałam.
  • Pieczenie kolejnych warstw 3. Masę jabłkową wyłożyłam na podpieczony spód. Blaszkę wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam przez około 60 minut.
    BEZA:
    Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec, nie przerywając miksowania, dodałam porcjami cukier. Bezę wyłożyłam na upieczone ciasto, rozprowadziłam łyżką tworząc nierówną powierzchnię, blaszkę ponownie wstawiłam do piekarnika i zapiekałam do zrumienienia przez 15 minut.
    Wystudziłam ciasto w blasze.

Porady

Do ciasta najlepsze są kwaśne jabłka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować