Ciasto kisielowe

4.37 (164 ocen)

  • 20 min

Uwielbiam kulinarne eksperymenty! Gorąco polecam to ciasto, bo jest przepyszne, łatwe do wykonania i oszczędne.

  • 20 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA 12 PORCJI:
    * 2 duże (lub 3 małe) kisiele wiśniowe
    * 4 jajka
    * 1 łyżka mąki
    * 200 g cukru
    * 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.37 (164 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto kisielowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielić żółtka jaj od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na jednolitą, białą masę, pod koniec ucierania można dodać 3 łyżki wrzącej wody, co uczyni masę bardziej puszystą. Następnie dodać mąkę, kisiele, proszek do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać.
  • 2. Białka ubić mikserem na sztywną pianę, dodać do ciasta i lekko połączyć łyżką. Gotowe ciasto wyłożyć do formy wysmarowanej tłuszczem. Piec około 40 minut w temp. 170-180 ^ C.

Porady

Do wypieku ciasta możemy użyć innych smaków kisieli. Ciasto warto polać rozpuszczoną czekoladą mleczną lub polewą. Można także przełożyć je masą o wybranym smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować