Kolejne ciasto a'la batonik Kinder Country. Pyszne ciasto czekoladowe przełożone masą z ryżem preparowanym w miodzie, dzięki czemu krem ma ciekawy smak. Całość oblana czekoladą i posypana dodatkowo chrupiącym ryżem.
Składniki:
Biszkopt:
jaja 6 szt.
mąka 3/4 szkl,
cukier 3/4 szkl.
kakao 3 łyżki
olej rzepakowy 2 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Krem:
mleko w proszku 2 szkl.
mleko 3.2 % 1/2 szkl.
cukier waniliowy 1 op.
masło miękkie 250 g.
śmietana kremówka 500 ml.
cukier 4 łyżki
ryż preparowany w miodzie 3 szkl.
Dodatkowo:
ryż preparowany w miodzie 1 szkl.
mleczna czekolada 100 g.
powidła śliwkowe lub truskawkowe
Ciasto kinder country (pieczone) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, dalej miksując na najwyższych obrotach, Dodać żółtka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, olej i kakao, wymieszać szpatułką, aż powstanie gładka, puszysta masa. Przelać do formy 24x24 cm.wyłożonej pergaminem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok. 25-30 min, do suchego patyczka. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
2. Krem: Mleko w proszku zmiksować z miękkim masłem na puszystą masę ( ważne, aby masło było miękkie, inaczej masa może zważyć się lub powstaną grudki ). Mleko zwykłe zagotować z cukrami. Odstawić do ostudzenia. Wlać do masy z mleka w proszku. Zmiksować. Kremówkę ubić na sztywną pianę. Dodać do masy i wymieszać szpatułką ( nie mikserem, ponieważ może nam się zrobić masło z kremówki ). Na koniec wsypać ryż w miodzie. Wymieszać.
3.Przekładanie: Biszkopt delikatnie przekroić na 3 blaty. Blat pierwszy przełożyć 3/4 kremem. Przykryć drugim blatem ciasta, wysmarować powidłami, przykryć ostatnim blatem, który wyłożyć pozostałym kremem. Posypać ryżem w miodzie i polać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.
Wstawić do lodówki na noc.
Komentarze