Ciasto kinder bueno - bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dno foremki o wymiarach 24 x 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno poukładać herbatniki kakaowe, rozsmarować na nich krem do smarowania i przykryć warstwą herbatników jasnych.
2.Krem bueno:
Orzechy laskowe zmielić bardzo drobno (czym drobniej tym lepiej).
Do garnuszka wlać 200 ml śmietanki, dodać cukier, miód, masło, mleko w proszku. Wymieszać i postawić na gazie o rozpuszczenia wszystkich składników (cały czas mieszać). Zdjąć z palnika, wsypać zmielone orzechy, wymieszać. Dodać około połowę serka mascarpone, ponowni wymieszać i odstawić do wystudzenia i schłodzić w lodówce.
Śmietankę ubić na sztywno, dodać resztę serka mascarpone, krótko zmiksować. Następnie dodać schłodzoną masę orzechową i zmiksować do połączenia składników.
Krem nałożyć na warstwę herbatników. Masa może być nieco lejąca, ale w lodówce zgęstnieje.
Ułożyć kolejną warstwę jasnych herbatników. Odłożyć do lodówki.
3.Krem ciemny:
Śmietankę ubić na sztywno, dodać serek mascarpone i krem do smarowania i zmiksować do połączenia składników. Nałożyć trochę niedbale na resztę ciasta, żeby powstały lekkie fale.
Odłożyć do lodówki.
4.Polewa:
Czekoladę rozpuścić w garnuszku z masłem i odstawić do ostudzenia. Wystudzoną polewą polać ciasto.
Komentarze