Ciasto-keks bananowy z bakaliami

4.5 (152 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Dobry sposób na wykorzystanie zbyt dojrzałych bananów. Ciasto to zachowuje świeżość przez kilka dni, smaczne pokrojone w grube kromki i opieczone w tosterze.

Składniki:

  • 4 duże dobrze dojrzałe banany,

    200 g cukru (można użyć brązowego),

    cukier waniliowy,

    150 g miękkiego masła,

    2 jajka,

    1/2 szkl orzechów

    1/2 szkl dowolnych bakalii (skórki pomarańczowe, daktyle, śliwki suszone, żurawina, migdały)

    likier amaretto, lub (lepiej) pomarańczowy,

    3 łyżki jogurtu lub maślanki,

    1/2 łyżeczki sody,

    2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,

    230 g mąki pszennej,

    100 g płatków owsianych lub otrębów
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto-keks bananowy z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suche składniki (oprócz cukru) wymieszać. Banany rozgnieść widelcem.
  • 2. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać jaja, następnie - wciąż miksując - dodawać na przemian suche składniki i banany. Na końcu dodać jogurt.
  • 3. Wmieszać bakalie (jeśli chcemy - możemy upiec ciasto bez dodawania bakalii). Ja piekę w keksówce 30 cm przez ok 60 - 80 minut. Piekarnik nastawiam na 180 stopni.

Porady

Ciasto powinno być dobrze zrumienione, ale nie spalone.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować