Ciasto karmelowo-orzechowe

4.5 (189 ocen)

Idealne do kawy :)

Składniki:

  • biszkopt:
    4 jajka
    1/2 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    1/2 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    krem:
    1 kostka masła
    1/2 puszki masy krówkowej (ok 125g)
    1/2 kieliszka spirytusu

    orzechy:
    20 dkg orzechów
    2 łyżki masła
    2 łyżki mleka
    4 łyżki cukru pudru

    1 słoik konfitury wiśniowej

    do nasączenia:
    1/2 szklanki wody
    sok z 1/2 cytryny
    1/2 kieliszka spirytusu
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Ciasto karmelowo-orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkopt 1. Z podanych składników przygotować biszkopta i piec go w tortownicy (23 cm) w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 35 minut. Wystudzony przekroić na 3 krążki.
  • Z wiśniami 2. Na pierwszy krążek wyłożyć konfiturę wiśniową i przykryć drugim krążkiem. Nasączyć.
  • 3. Masło, mleko i cukier podgrzać na patelni do rozpuszczenia i dodać orzechy. Smażyć około 10 minut cały czas mieszając. Masło utrzeć na puch, połączyć z karmelem i spirytusem. 2 łyżki kremu odłożyć, a resztę kremu wymieszać z połową orzechów.
  • Gotowe ciacho 4. Krem rozsmarować na biszkopcie, przykryć ostatnim krążkiem, nasączyć. Rozsmarować resztę masy i posypać resztą orzechów.Schłodzić. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Masa krówkowa Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować