Żeberka z tymiankiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeberka oczyść, umyj, osusz papierowym ręcznikiem i podziel na mniejsze porcje.
2.Cebulę obierz, drobno posiekaj. Obrany czosnek przeciśnij przez praskę. Pomarańcze wyszoruj, sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w półplasterki.
3.Zrób pomarańczową marynatę. W wysokim garnku rozgrzej masło, wrzuć cebulę i czosnek. Krótko przesmaż. Następnie dodaj dżem, keczup oraz suszony tymianek. Zagotuj i zdejmij z ognia.
4.Żeberka oprósz solą i pieprzem. Włóż do garnka z marynatą i wstaw na godzinę do lodówki. Po tym czasie ułóż je w naczyniu żaroodpornym i poprzekładaj pomarańczami. Naczynie przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180oC. Piecz ok. 1,5 godziny.
Komentarze