ŻEBERKA Z TYMIANKIEM

4.5 (164 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Takie żeberka bardzo często przygotowuje na niedzielny obiad. Są pyszne, soczyste i bardzo aromatyczne.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • • 1,5 kg żeberek
    • 1 cebula
    • 3 łyżki suszonego tymianku, kilka gałązek świeżego tymianku
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 pomarańcze
    • 2 łyżki masła
    • 1 słoik dżemu pomarańczowego
    • 1 szklanka keczupu
    • Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Żeberka z tymiankiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka oczyść, umyj, osusz papierowym ręcznikiem i podziel na mniejsze porcje.
  • 2. Cebulę obierz, drobno posiekaj. Obrany czosnek przeciśnij przez praskę. Pomarańcze wyszoruj, sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w półplasterki.
  • 3. Zrób pomarańczową marynatę. W wysokim garnku rozgrzej masło, wrzuć cebulę i czosnek. Krótko przesmaż. Następnie dodaj dżem, keczup oraz suszony tymianek. Zagotuj i zdejmij z ognia.
  • 4. Żeberka oprósz solą i pieprzem. Włóż do garnka z marynatą i wstaw na godzinę do lodówki. Po tym czasie ułóż je w naczyniu żaroodpornym i poprzekładaj pomarańczami. Naczynie przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180oC. Piecz ok. 1,5 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować