Ciasto kakaowo kokosowe z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i kakao, posiekać masło, dodać żółtka, śmietanę i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na 2 równe części - jedną wyłożyć do blaszki (25x35 cm) i podpiec 10-15 min. w temp. 180*C, a drugą włożyć do zamrażalnika na ok. ½ godziny.
2.Masa kokosowa:
Białka ubić, stopniowo dodając cukier, ubijać, aż się rozpuści. Wsypać proszek budyniowy i jeszcze chwilę ubijać. Dodać śmietanę, aromat śmietankowy, wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać.
3.Masa jabłkowa:
Jabłka obrać, pokroić na małe kawałeczki, wrzucić do garnka i gotować pod przykryciem, aż zmiękną (nie muszą się rozpaść, nawet lepiej, by część pozostała w całości). Odkryć garnek, wsypać cukier, cynamon i podgrzewać jeszcze kilka minut, by płyn odparował. Odstawić do wystygnięcia.
4.Przełożenie:
Podpieczone ciasto w blaszce posmarować połową masy jabłkowej, rozprowadzić na niej równomiernie masę kokosową, a na wierzch delikatnie wyłożyć łyżeczką resztę masy jabłkowej. Całość posypać startym ciastem kakaowym (z zamrażalnika). Piec 50-60 min. w temp. 180*C.
Komentarze