Ciasto kakaowe z kremem budyniowym, kajmakiem i dżemem porzeczkowym

4.5 (160 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Słodko- kwaśne ciasto, które smakuje obłędnie. Właśnie takie połączenie smaków uwielbiamy najbardziej. Delikatne ciasto biszkoptowe z warstwą kwaśnych porzeczek, przełożone masą budyniową. Słodyczy w tym cieście nadaje kajmak, ale w połączeniu z kwaśną nutą smaki idealnie się równoważą.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Forma o wymiarach 25 x 25 cm

    Biszkopt kakaowy

    jajka 5
    cukier 3/4 szklanki
    mąka pszenna 3/4 szklanki
    kakao 1/3 szklanki
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka
    Masa budyniowa

    mleko 500 ml
    mąka pszenna 5 łyżek
    cukier waniliowy 16 g
    cukier 2 łyżki
    żółtko z 1 jaja 1 całe jajko
    masło 200 g
    cukier puder 70 g
    ponadto wiórki czekoladowe, masa kajmakowa 1 puszka
    Dżem z czerwonej porzeczki 250 g
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z kremem

Ciasto kakaowe z kremem budyniowym, kajmakiem i dżemem porzeczkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:

    Starannie oddzielić białka od żółtek, jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać partiami cukier . Do ubitych białek dodawać po jednym żółtku, do połączenia się składników zmiksować na niskich obrotach miksera. Mąkę i kakao, przesiać przez sito, wymieszać delikatnie za pomocą łopatki. Biszkopt kakaowy piec przez 30-40 minut w temperaturze 180 °C.
    Ugotować gęsty budyń: Odlać 200 ml mleka do wysokiego naczynia połączyć z mąką, żółtkami, cukrem. Pozostałą ilość mleka zagotować. Masę jajeczną wlać na gotujące się mleko, doprowadzić do „pyrkania” mieszając co jakiś czas. Budyń przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło utrzeć z wcześniej przesianym cukrem pudrem na jasną i puszystą masę. Następnie dodawać budyń po łyżce, miksować do uzyskania konsystencji kremu.
    Biszkopt podzielić na trzy blaty. Ułożyć na dno pierwszy blat i dokładnie posmarować dżemem porzeczkowym. Następnie wyłożyć połowę masy budyniowej. Ułożyć kolejny blat ciasta lekko dociskając. Masę kajmakową podgrzać parę sekund w mikrofali, aby łatwiej rozsmarować na cieście. Ostatni blat ciasta posmarować dżemem i drugą częścią masy budyniowej. Wierzch wyrównać. Ciasto schłodzić w lodówce całą noc, a przed podaniem posypać wiórkami czekoladowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerwona porzeczka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować