ciasto kakaowe z jagodami i kremem grysikowym

4.37 (199 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.

Kolejne ciasto od którego nie można się oderwać. Wilgotne kakaowe ciasto takie jak do tradycyjnej WUZETKI, delikatny krem z kaszy manny i soczyste leśne jagody. A to wszystko zwieńczone cieniutką bezą z orzechami. Ciasto bardzo ładnie się kroi ale najlepiej robić to na drugi dzień, kiedy masa zastyg

  • 2 godz.

Składniki:

  • *foremka 25*34 cm
    Składniki:
    na ciasto:

    5 żółtek
    2 białka
    1 i 1/2 szklanki mąki
    1 i 1/2 szklanki cukru
    250 g masła
    7 łyżek wody
    4 łyżki kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    na krem:
    3 szklanki mleka
    6 łyżek kaszy manny błyskawicznej
    3/4 szklanki cukru pudru
    200 g masła
    dodatkowo:
    3 białka
    1/2 szklanki cukru
    3 łyżki zmielonych orzechów włoskich
    1 szklanka jagód
Wystaw ocenę:

4.37 (199 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z kremem Desery Ciasto

Ciasto kakaowe z jagodami i kremem grysikowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować ciasto: masło, wodę, kakao i cukier zagotować i wystudzić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Do zimnej masy kakaowej wmiksować żółtka a następnie mąkę. Białka ubić na pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Przełożyć je do foremki wyścielonej papierem do pieczenia i piec w 180*C około 40 minut do suchego patyczka. Po dokładnym wystudzeniu przekroić na dwa blaty.
  • 2. Upiec blat z białek: białka ubić z cukrem na sztywno. Rozsmarować na papierze do pieczenia dociętym na rozmiar blaszki, w której piekło się ciasto. Posypać orzechami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 140*C i piec około 30 minut.
  • 3. Krem: Mleko zagotować, wsypać kaszę mannę w mieszając ugotować na gęsto. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i zimnym grysikiem. Masę podzielić na połowę.
  • 4. Jedną część kremu rozsmarować na blacie ciasta a na kremie rozłożyć połowę jagód i lekko je docisnąć w krem, przykryć drugą połową ciasta kakaowego i tak samo rozłożyć krem i jagody. Na wierzchu położyć blat bezowy. Wstawić do lodówki na minimum kilka godzin.

Porady

Uwaga: można użyć jagód mrożonych ale wtedy należy je rozmrozić i odsączyć z soku. Kasza manna po ugotowaniu powinna być gęsta jak budyń. Ponieważ różne rodzaje kaszy różnie gęstnieją, może się okazać, że trzeba dać trochę więcej grysiku niż te 6 łyżek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_02-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.81 (223 ocen)

Piernik

To może cię zainteresować