Proste w przygotowaniu, a niezwykle smaczne i efektowne ciasto. Pyszne połączenie kokosowo - makowej bezy z bardzo delikatnym śmietanowo - czekoladowym kremem.
20 min
Składniki:
Blaszka o wymiarach 25x35cm
Murzynek:
4 żółtka
7 dag margaryny
10 dag cukru pudru
15 dag mąki
4 łyżki śmietany 18%
2 łyżki oleju
1,5 łyżki kakao
0,5 łyżeczki sody
1płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto kakaowe z bezą makowo - kokosową pod czekoladową chmurką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Murzynek: Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę wbijając kolejno żółtka. Nie przerywając miksowania wkładać po łyżce śmietany i oleju. Na koniec partiami wsypywać przesianą mąkę z proszkiem, sodą i kakao. Dokładnie połączyć mikserem. Ciasto wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Na wierzchu rozsmarować bezę Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 20 - 30 minut.
2.Beza kokosowo makowa: Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania wsypywać partiami cukier puder. Gdy masa stanie się błyszcząca wsypać kokos i mak, delikatnie zamieszać łyżką.
3.Chmurka czekoladowa: Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody, gdy napęcznieje rozpuścić w ¼ szklanki wrzątku. Czekoladę razem z mlekiem rozpuścić w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej, ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno, dołożyć cukier, chłodną czekoladę i żelatynę. Dokładnie zmiksować. Przełożyć na całkowicie zimne ciasto. Udekorować startą czekoladą.
Komentarze