Ciasto kawowo-jogurtowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Pieczemy na średniej blasze ok. 30 minut w 180 °C. Ciasto studzimy, przekrawamy
na dwie części. Dwie łyżki kawy rozpuszczamy w pół szklanki przegotowanej ostudzonej wody i nasączamy jeden placek połową płynu. Żelatynę rozpuszczamy w pół szklanki gorącej wody.
2.Jogurt z przestudzoną żelatyną ubijamy mikserem. Pozostawiamy do lekkiego stężenia i wykładamy na nasączony placek. Banana kroimy w plastry i układamy na masie. Przykrywamy drugim plackiem nasączonym
resztą kawy.
3.Śmietan-fix przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.
Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki wody, studzimy i, mieszając, dodajemy do bitej śmietany. Wykładamy na ciasto, a gdy stężeje, posypujemy pozostałą łyżką kawy.
Komentarze