Ciasto kawowo-cukiniowe z kokosem

0 (0 ocen)

Nikt nie przypuszczał że w tym cieście jest cukinia. W połączeniu z kawą tworzy smak jest wprost obłędny.

Składniki:

  • kostka margaryny
    2 1/3 szklanki mąki
    6 łyżek mleka
    1 1/3 szklanki cukru
    2 łyzki kawy rozpuszczalnej
    4 jajka
    proszek do pieczenia
    mała cukinia (ok szklanka po starcu)
    Polewa:
    tabliczka gorzkiej czekolady
    4 łyżki mleka
    wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto kawowo-cukiniowe z kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dodajemy startą cukinię 1. Do garnka wkąłdamy margarynę, mleko, cukier, kawę i podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia i połączenia się składników. Masę studzimy. Do ostudzonej masy wbijamy po jednym jajku i miksujemy. Dodajemy makę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przesianą.
    Cukinię jeśli jest bardzo młodziutka i ma miękka skórkę nie musimy obierać, pozywamy się nasion i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Startą cukinię dodajemy do wyrobionego ciasta i mieszamy łyżka.
  • Ciasto wykładamy na blaszke 23/33 cm 2. Ciasto wylewamy na blaszkę (23x33cm) wysmarowana tłuszczem i wysypaną bułka tartą. Pieczemy ok 50 min w temp.180 stopni (do suchego patyczka). Studzimy.
  • Polewamy polewa i posypujemy wiórkami. 3. Czekoladę rozpuszczamy z dodatkiem mleka nad kąpielą wodną. Tak powstałą polewą smarujemy ciasto i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować