Ciasto kawowo-orzechowe

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

Ciasto to wykonałam na urodziny mojej mamy. Idealne połączenie orzechów, czekolady oraz mocnej kawy. Ps. z każdym dniem coraz lepsze.

  • 4 godz.

Składniki:

  • - 8 jajek
    - 1,3 szklanki cukru
    - 1,3 szklanki mąki
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 3 łyżki kakao

    - 800 ml śmietany 30 %
    - 8 łyżek cukru pudru (wg uznania)
    - 4 łyżeczki żelatyny
    - 2 duże łyżki cappuccino orzechowego

    - 3 łyżeczki rozpuszczalnej kawy
    - szklanka orzechów włoskich
    - gorzka czekolada
    - płatki migdałów (ok.3 łyżek)
    - paczka herbatników
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto kawowo-orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddziel od białek.Cukier z białkami ubij na sztywną pianę, dodawaj po jednym żółtku.Następnie przesiej mąki z kakao i delikatnie połącz z masą.
    Przelej do formy o średnicy 28 cm i piecz ok 40-45 min w temperaturze 180 st.
  • 2. Śmietanę ubij na sztywno. Dodaj cukier i cappuccino. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości mleka i dolej do masy.Przygotuj poncz, rozpuszczając kawę u ok 200 ml wody.
  • 3. Upieczony biszkopt, przekrój na dwie części. Nasącz ponczem.
    Warstwy ułóż w następujący sposób; biszkopt,śmietana,biszkopt,śmietana, herbatniki,orzechy włoskie i płatki migdałowe.Całość polej rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.
    Schowaj do lodówki na minimum 4 godziny.

Porady

Ciasto warto przygotować dzień wcześniej, ponieważ wtedy herbatniki zdążą zmięknąć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować