Ciasto kawowo-orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka oddziel od białek.Cukier z białkami ubij na sztywną pianę, dodawaj po jednym żółtku.Następnie przesiej mąki z kakao i delikatnie połącz z masą.
Przelej do formy o średnicy 28 cm i piecz ok 40-45 min w temperaturze 180 st.
2.Śmietanę ubij na sztywno. Dodaj cukier i cappuccino. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości mleka i dolej do masy.Przygotuj poncz, rozpuszczając kawę u ok 200 ml wody.
3.Upieczony biszkopt, przekrój na dwie części. Nasącz ponczem.
Warstwy ułóż w następujący sposób; biszkopt,śmietana,biszkopt,śmietana, herbatniki,orzechy włoskie i płatki migdałowe.Całość polej rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.
Schowaj do lodówki na minimum 4 godziny.
Porady
Ciasto warto przygotować dzień wcześniej, ponieważ wtedy herbatniki zdążą zmięknąć.
Komentarze