Ciasto kawowo-malinowe z galaretką

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Ciasto jest delikatne, łączy ze sobą smak kawy i malin. Sprawdzi się na imprezach rodzinnych i imieninowych. Przygotowałam je z okazji imienin mojego kolegi z pracy

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • BISZKOPT:
    4 jajka,
    1 szklanka mąki,
    2 łyżki kakao,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    4 łyżki oleju,
    2/3 szklanki cukru,
    KREM KAWOWY:
    5 łyżeczek cukru pudru,
    2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
    1 łyżka wrzątku,
    400 g śmietany kremówki,
    125g serka mascarpone,
    KREM MALINOWY:
    125 g malin,
    1 łyżeczka żelatyny
    2-3 łyżki gorącej wody,
    3 łyżki cukru,
    1/2 łyżka soku z cytryny,
    1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
    1/2 łyżki wody,
    125 g serka mascarpone,
    PONCZ:
    3/4 szklanki wody,
    2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
    2 łyżki wódki,
    1 łyżeczka cukru,
    2 galaretki malinowe,
    800ml wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Ciasto kawowo-malinowe z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Przygotowujemy 2 galaretki w 800ml wody. Galaretki przelewamy do dużego płaskiego naczynia i odstawiamy do stężenia. Po stężeniu kroimy je w drobną kostkę. Zimne białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier.
  • ciasto 2. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Podobnie dodajemy olej. Następnie szpatułką mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.
  • ciasto 3. Formę (23x28) smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Wylewamy masę i pieczemy około 25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu biszkopt studzimy i kroimy na pół. Przygotowujemy poncz. Zaparzamy 3/4 szklanki kawy z 2 łyżeczek, studzimy. Po wystudzeniu łączymy ją z cukrem i wódką, dokładnie mieszamy.
  • ciasto 4. Następnie przygotowujemy krem kawowy. Kawę zaparzamy w 1 łyżce wrzątku i studzimy. Kremówkę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy ostudzoną kawę i mascarpone, delikatnie całość mieszamy aż do połączenia. Dodajemy cukier puder do smaku. Biszkopt nasączamy ponczem, smarujemy kremem i przykrywamy drugim biszkoptem, lekko dociskamy. Ciasto odstawiamy do lodówki.
  • ciasto 5. Maliny płuczemy i przekładamy do garnka. Zasypujemy je cukrem i wstawiamy na mały gaz. Podgrzewamy je do momentu aż cukier całkowici się rozpuści i maliny będą się rozpadać. Wówczas dodajemy sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 1/2 łyżce wody i mieszamy. Całość zdejmujemy z ognia i przecieramy przez sito. Dodajemy żelatynę rozpuszczoną w 2-3 łyżkach gorącej wody i mieszamy. Odstawiamy do lodówki do schłodzenia. Schłodzoną masę malinową miksujemy z mascarpone. Drugi z biszkoptów nasączamy ponczem i smarujemy kremem malinowym. Ciasto odstawiamy do lodówki do stężenia kremu. Następnie na ciasto wykładamy pokrojoną w drobną kostkę galaretkę. Ciasto przechowujemy w lodówce, życzę smacznego :)

Porady

Uwaga: 1) Do ciasta można użyć mrożonych malin. 2) Ze względu na kawę oraz alkohol w ponczu ciasto nie jest przeznaczone dla dzieci.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Kawa Maliny Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować