Ciasto kawowe ze śmietaną

5 (178 ocen)

Ciasto kawowe przełożone bitą śmietaną i czekoladą.

Składniki:

  • Ciasto:
    6 jaj
    380g masła
    1,5 szklanki cukru
    5 łyżek mleka
    2 1/3 szklanki mąki (380g)
    1 proszek do pieczenia (15g)
    4 saszetki cappuccino np. czekoladowego (po 15g każda)

    Masa:
    1/2 L śmietany 30% np. Łaciata
    2 łyżki cukru pudru
    2 śmietan fixy
    1 tabliczka (100g) mlecznej czekolady
Wystaw ocenę:

5 (178 ocen)

Zobacz również:

Desery Kawy

Ciasto kawowe ze śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę.
    Utrzeć miękkie masło z cukrem. Dodawać po jednym żółtku. Następnie wlewać na przemian mleko i rozpuszczoną (w 3-4 łyżkach wody) i ostudzoną kawę. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia.
    Dodać do masy. Na końcu masę połączyć delikatnie z ubitymi białkami.
    Wylać do blaszki 25x40 cm i piec ok. 40 minut w 180 stopniach.
  • 2. Masa: śmietanę ubić na sztywno. Dodać cukier puder i śmietan fixy.
    Odłożyć ok. 3 łyżki śmietany na wierzch. Do reszty dodać pokrojoną na małe kawałki czekoladę. Ostudzone ciasto przekroić na dwa placki.
    Na pierwszy wyłożyć masę z czekoladą. Przykryć drugim plackiem.
    Wierzch posmarować pozostawioną masą (bez czekolady).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować