Ciasto kawowe ze śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę.
Utrzeć miękkie masło z cukrem. Dodawać po jednym żółtku. Następnie wlewać na przemian mleko i rozpuszczoną (w 3-4 łyżkach wody) i ostudzoną kawę. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia.
Dodać do masy. Na końcu masę połączyć delikatnie z ubitymi białkami.
Wylać do blaszki 25x40 cm i piec ok. 40 minut w 180 stopniach.
2.Masa: śmietanę ubić na sztywno. Dodać cukier puder i śmietan fixy.
Odłożyć ok. 3 łyżki śmietany na wierzch. Do reszty dodać pokrojoną na małe kawałki czekoladę. Ostudzone ciasto przekroić na dwa placki.
Na pierwszy wyłożyć masę z czekoladą. Przykryć drugim plackiem.
Wierzch posmarować pozostawioną masą (bez czekolady).
Komentarze