Ciasto kawowe z kremem budyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: jajka wybić, posolić, dodać cukier i utrzeć robotem na puszystą masę, dodać 2 łyżki gorącej wody i jeszcze ucierać około 5 minut. Mąkę, proszek do pieczenia i kawę - wymieszać, dodawać porcjami do ubitej masy jajecznej, delikatnie mieszać, wylać do natłuszczonej formy i wysypanej tartą bułką. Piec w temp. 180 stopni około 30 minut. Po wystudzeniu ciasto przekroić na pół.
Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu, wystudzić pod przykryciem. Masło z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę, porcjami dodawać budyń, delikatnie mieszać aż powstanie puszysta masa.
Galaretkę rozpuścić w gorącej przegotowanej masie według przepisu na opakowaniu, pozostawić do stężenia.
Utarty krem(zostawić 2 łyżki) rozsmarować na jednym blacie, widelcem zrobić rowki, wylać tężejącą galaretkę, przykryć drugim plackiem posmarowanym 1 łyżką kremu, docisnąć, stawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Na wierzchu wystudzonego ciasta posmarować cienko pozostały krem, rozłożyć dowolne owoce, oprószyć cukrem pudrem.(wierzch można dowolnie udekorować).
Porady
1.do dekoracji można użyć różnych owoców.
2. do ciasta można użyć czerwonej lub pomarańczowej galaretki.
Komentarze