Ciasto kawowe z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oddzielić żółtka od białek. Białka wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym oraz szczyptą soli, po czym ubić na sztywno. Do piany dodawać kolejno żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Połowę ciasta przelać do tortownicy o średnicy 26 cm. Resztę ciasta wymieszać z kakao. Porcję ciemnego ciasta nakładać łyżką na jasną warstwę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 st. C. i piec ok. 20-25 min.
Kiedy biszkopt wystygnie, dzielimy go na dwie części. Każdą z nich nasączamy wodą z cytryną i cukrem.
Następnie przygotowujemy krem. Ubijamy kremówkę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier, cukier waniliowy, śmietan - fixy oraz rozdrobnioną kawę.
Przekładamy nasz biszkopt bitą śmietaną. Dowolnie dekorujemy.
Porady
Jeśli kawę rozpuszczalną mamy w granulkach to aby uzyskać z niej drobny pył, najlepiej przemielić ją w młynku do kawy, a jeśli nie mamy młynka można wówczas wsypać kawę do woreczka foliowego i rozdrobnić wałkiem do ciasta.
Komentarze