CIASTO KAWOWE

4.48 (180 ocen)

  • 1 godz. 30 min

ciasto kawowe z pyszną masą kappucino i polewą bakaliową.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki
    Upiec ulubiony biszkopt z kakaem z 6 jaj. Przekroić na 2 placki.


    Biszkopt mojego przepisu:
    6 jaj
    1szkl. cukru
    1 szkl. mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 budyń śmietankowy lub 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    2-3 łyżeczki kakao
    2 łyżki oleju

    Masa:
    2 śmietany 30 % (ja kupuję w biedronce)
    6 łyżek cukru pudru
    4 łyżeczki żelatyny
    3 łyżki kappucino orzechowego

    Do nasączenia:
    Ok. 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    1 ½ szkl. przegotowanej wody
    3 łyżki cukru (może być więcej jak ktoś woli słodsze)
    Alkohol (daję na oko)

    Polewa:
    ½ margaryny
    5 łyżek cukru
    3 łyżki kakao
    3 łyżki wody
    1 łyżka żelatyny
    5 łyżek kwaśnej śmietany
    40 dag rodzynek, 2-3 garści orzechów, alkohol

Wystaw ocenę:

4.48 (180 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto kawowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Dzień wcześniej namoczyć rodzynki w alkoholu. Alkoholu wlać tyle aby całkowicie pokryły rodzynki.
    Na drugi dzień rodzynki odcedzić z alkoholu.

    Biszkopt: ubić białka z cukrem. Dodać po jednym żółtku, utrzeć. Dodać mąkę, budyń i proszek do pieczenia na końcu kakao i olej. Delikatnie wymieszać. Wylać na formę. Piec ok. 30 min w 180 st.
    Po wystudzeniu biszkopt przekroić na 2 placki.

    Masa: żelatynę namoczyć w wodzie (daję na oko) i rozpuścić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem potem dodać kappucino. Ubitą śmietanę z kawą połączyć z żelatyną.
    (Jeśli masa jest zamało kawowa można jeszcze dodać 1 łyżkę kappucino lub 1 łyżeczkę kawy rozpuszczalnej).

    Poncz: Zaparzyć kawę, przestudzić i dolać alkohol do smaku.

    Polewa: żelatynę namoczyć i rozpuścić w wodzie.
    Margarynę, cukier i kakao rozpuścić. Nie gotować. Dodać rozpuszczoną żelatynę i jeszcze chwilę podgrzewać. Po przestudzeniu (lekko ciepła) dodać po łyżce śmietanę. Dokładnie wymieszać i połączyć z rodzynkami, siekanymi orzechami i połową alkoholu pozostałego z rodzynek.

    Wykonanie:
    Biszkopt nasączyć i wyłożyć ½ porcji masy. Na masę dać drugi biszkopt który także nasączyć i wyłożyć resztę masy. Na masę ułożyć herbatniki moczone w kawie z alkoholem. Gotowe ciasto polać polewą z rodzynkami i orzechami.

    Jeśli zabraknie nasączenia trzeba wtedy dorobić. Ja zawsze dorabiam do nasączenia herbatników.

    SMACZNEGO




Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować