1.Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę dodając szczyptę soli, dodając pomału cukier miksujemy tak długo aż cukier się rozpuści a piana stanie się lśniąca. Do piany dodajemy po jednym żółtku i delikatnie mieszamy. Mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao mieszam. Przesiewam do masy jajecznej i delikatnie mieszam. Na koniec dodaję olej i wodę wymieszać. Wlać ciasto do natłuszczonej i wysypanej mąką formy. Piec ok 30 min w temp. 180*C
2.Masa: Śmietanę kremówkę ubić na sztywno dodając śmietan-fixy, cukier waniliowy oraz cukier puder. Do ubitej śmietany dodać serek mascarpone i delikatnie wymieszać.
3.Biszkopt przekroić wzdłuż na dwa placki. Pierwszy biszkopt delikatnie nasączyć zimną kawą wymieszaną z likierem. Wyłożyć połowę masy. Na masę wyłożyć biszkopty dość mocno nasączone kawą.Przykryć drugim biszkoptem, skropić kawą,wyłożyć krem (trochę zostawić do dekoracji) a na krem mocno nasączone w kawie biszkopty.
4.Krem który nam pozostał włożyć do szprycy i udekorować biszkopty. Czekoladę zetrzeć na tarce i posypać ciasto. Migdały uprażyć na suchej patelni ostudzić, posypać ciasto. Wstawić do lodówki na ok 1 godzinę. Smacznego!
Komentarze