Zaskakujące w smaku ciasto ,mocno kawowe. Ciężko się domyślić ,że jest w nim kawa zbożowa. Idealne do kawy i na inne uroczystości. Ciasto można podać jako tort urodzinowy.
Ciasto kawa zbożowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:Margarynę roztopiĆ i studzić. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy powidła,mleko,mąkę wymieszaną z sodą i kawą, na końcu wlewamy margarynę,miksujemy. Pianę z białek ubijmy na sztywno i dodajemy do ciasta.
Ciasto wylewamy na tortownicę (śr.21cm) i pieczemy ok. 50-60 min w temp. 180stopni.
Wystudzone ciasto przekrawamy na 4 blaty.
2..Masa kawowa: 2 szkl. mleka zagotowujemy z cukrem, w pozostałym rozrabiamy budyń wraz z kawą wlewamy go gotującego mleka,gotujemy budyń. Studzimy. Margarynę ucieramy na puch i dodajemy
zimny budyń ucieramy.
3.Gotową masą przekładamy ciasto. Wierzch smarujemy cienko masą i posypujemy wiórkami kokosowymi i startą czekoladą. Przed podaniem cisto schładzamy.
Komentarze