Ciasto pachnące przyprawą korzenną i delikatny mus jabłkowy.
Składniki:
Ciasto:
5 jajek
230 g cukru
270 g mąki pszennej T500
30 g kakao
1,5 łyżeczki przyprawy korzennej
100 ml wody
100 ml oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
1 kg oczyszczonych jabłek
3/4 szkl wody
7-8 łyżek cukru
2 budynie śmietankowe b/c
400 ml wody
Polewa:
125 g margaryny
0,5 szkl cukru pudru
3 łyżki zimnej wody
3 łyżka kakao
Ciasto korzenne z musem jabłkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
białka ubić z cukrem na sztywno dodawać po 1 żółtku i ubijać tak długo aż masa będzie sztywna. Miksując na wolnych obrotach wolnym strumieniem wlewać wodę i olej. Przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać z przyprawą korzenną i dodawać porcjami do masy miksując na wolnych obrotach lub wymieszać delikatnie łyżką. Blachę o wymiarach 35*24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać i równomiernie rozprowadzić ciasto. Piec w 180 stopniach około 30-35 minut. Wyjąć i ostudzić.
Masa jabłkowa:
Jabłka pokroić w kostkę, przełożyć do rondla, zalać wodą, dodać cukier i mieszając na wolnym ogniu rozgotować( jeśli będą kawałki jabłek zmiksować blenderem na mus). Budynie rozmieszać w wodzie wlać do gotujących się jabłek, mieszając zagotować i gorący mus wylać na zimne ciasto. Pozostawić do wystudzenia.
Polewa:
Margarynę rozpuścić (nie gotować). Zdjąć z ognia dodać resztę składników i energicznie wymieszać. Lekko przestudzoną polewę rozprowadzić na cieście.
Komentarze