Ciasto korzenne z musem jabłkowym

0 (0 ocen)

Ciasto pachnące przyprawą korzenną i delikatny mus jabłkowy.

Składniki:


  • Ciasto:
    5 jajek
    230 g cukru
    270 g mąki pszennej T500
    30 g kakao
    1,5 łyżeczki przyprawy korzennej
    100 ml wody
    100 ml oleju
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa jabłkowa:
    1 kg oczyszczonych jabłek
    3/4 szkl wody
    7-8 łyżek cukru
    2 budynie śmietankowe b/c
    400 ml wody
    Polewa:
    125 g margaryny
    0,5 szkl cukru pudru
    3 łyżki zimnej wody
    3 łyżka kakao
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto korzenne z musem jabłkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    białka ubić z cukrem na sztywno dodawać po 1 żółtku i ubijać tak długo aż masa będzie sztywna. Miksując na wolnych obrotach wolnym strumieniem wlewać wodę i olej. Przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać z przyprawą korzenną i dodawać porcjami do masy miksując na wolnych obrotach lub wymieszać delikatnie łyżką. Blachę o wymiarach 35*24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać i równomiernie rozprowadzić ciasto. Piec w 180 stopniach około 30-35 minut. Wyjąć i ostudzić.
    Masa jabłkowa:
    Jabłka pokroić w kostkę, przełożyć do rondla, zalać wodą, dodać cukier i mieszając na wolnym ogniu rozgotować( jeśli będą kawałki jabłek zmiksować blenderem na mus). Budynie rozmieszać w wodzie wlać do gotujących się jabłek, mieszając zagotować i gorący mus wylać na zimne ciasto. Pozostawić do wystudzenia.
    Polewa:
    Margarynę rozpuścić (nie gotować). Zdjąć z ognia dodać resztę składników i energicznie wymieszać. Lekko przestudzoną polewę rozprowadzić na cieście.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Przyprawy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować