Ciasto korzenne z dynią

5 (158 ocen)

Pyszne, pachnące piernikiem, wilgotne, długo zachowuje świeżość. Same zalety. Ciasto Idealnie nadaje się na Święta zamiast tradycyjnego piernika.

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szkl startej na grubych oczkach dyni
    2/3 szkl cukru
    3 jajka
    1 szkl oleju
    1,5 łyżki przyprawy do piernika
    1 łyżka kakao
    1 łyżeczka sody
    3 szkl mąki

    Lukier:
    1,5 szkl cukru pudru
    1 łyżka soku z cytryny
    2-3 łyżki gorącej wody
Wystaw ocenę:

5 (158 ocen)

Ciasto korzenne z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cały czas ucierając dodawać olej. Mąkę przesiać z sodą, kakao i przyprawą do piernika. Cały czas mieszając masę, dodawać przesiane suche składniki. Na końcu wsypać dynię i dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać do formy i piec ok 35-40 minut w 170 stopniach. Wyjąć z formy i ostudzić. Lukier: do miski przesiać cukier puder, dodać sok z cytryny i stopniowo tyle wody aby powstał gęsty lukier. Ciasto polać lukrem i posypać kandyzowanymi owocami.

Porady

1 szkl dyni = 190g Można użyć startej mrożonej dyni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować