Popularne ciasto w kształcie kopca kreta. Naprawdę smaczne, z dużą ilością bitej śmietany, czekolady i bananów. Niebo w gębie !!! Polecam :)
Składniki:
Ciasto:
230 g mąki pszennej
150 g kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
170 g miękkiego masła
240 g cukru
3 jajka w temperaturze pokojowej
180 g śmietany 18% w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Masa śmietanowa:
500 g schłodzonej śmietany kremówki 30%
2 śmietan-fixy (lub mniej)
3 łyżki cukru pudru
4-5 kostek startej czekolady
Dodatkowo:
3 duże banany
sok z cytryny do skropienia bananów
kilka łyżek ponczu do nasączenia ciasta, np. herbata z cytryną
Ciasto kopiec kreta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Masło utrzeć z cukrem do puszystości. Dodawać po jednym jajku, cały czas miksując. Suche składniki wymieszać ze sobą. Połowę dodać do masła z cukrem i jajkami, zmiksować. Następnie dodać śmietanę i ekstrakt, ponownie zmiksować. Na koniec wsypać resztę suchych składników i wmieszać je do masy. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno!), boki wysmarować masłem. Piec w 160st.C około 60 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostudzenia. Z ciasta wydrążyć środek, pozostawiając nietknięty spód i krawędzie. Spód nasączyć ponczem.
2.Masa śmietankowa: Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Na koniec wsypać startą czekoladę i zmiksować.
3.Na nasączony spód ciasta wyłożyć troszkę masy śmietankowej. Na nią ułożyć skropione cytryną banany. Całość wysmarować masą śmietankową, tworząc kopiec kreta. Wierzch kopca posypać rozdrobnionym ciastem czekoladowym (jeśli ciasta nie wystarczy, można zastąpić ciastkami Oreo). Ciasto schłodzić w lodówce kilka godzin (najlepiej całą noc) Smacznego! (inspiracja/ źródło: Domowa cookierenka Agi)
Komentarze