Ciasto kombinowane

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Cisto kombinowane, jak sama nazwa wskazuje powstało pod wpływem fantazji, kombinacji i dostępnych w danej chwili produktów. Ciasto wygląda i smakuje pysznie.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na biszkopt: 6 jajek, 3/4 szklanki cukru, 1 szklanka mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2,5 łyżki kakao
    Składniki na krem: 3 opakowania budyniu śmietankowego, 2 galaretki pomarańczowe, ale mogą być i inne, 1 kostka masła
    Poncz do nasączenia ciasta: wystudzona herbata z odrobiną cytryny i cukru.
    Pozostałe składniki: 200 g pierniczków nadziewanych, gotowa polewa dwukolorowa – „czarno-biała”
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto kombinowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie biszkoptu
    Przygotować prostokątną foremkę 21x25 cm i wyłożyć papierem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier, cały czas ubijając mikserem. Dodać żółtka i dalej ubijać. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać (można przez chwilę zmiksować na najmniejszych obrotach). Ciasto przelać do przygotowanej foremki. Piec w nagrzanym piekarniku do 175 stopni C przez 25 minut (do 30 minut). Z biszkoptu, jak wystygnie ściąć nożem wierzchnią skórkę. Następnie biszkopt nasączyć wcześniej przygotowaną, wystudzoną herbatą z odrobiną soku z cytryny i cukru.
  • 2. Przygotowanie kremu
    Budynie rozrobić w niepełnej szklance wody i ugotować na 900 ml wody. Do gorącego budyniu wsypać galaretki i mieszać do rozpuszczenia. Ostudzić. Utrzeć masło na puch dodając po łyżce wystudzonego budyniu.
  • 3. Przygotowany krem wykładamy na nasączony biszkopt i układamy pierniczki delikatnie je wciskając. Następnie polewamy ciasto polewą i odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce. Smacznego!

Porady

RADA: aby uzyskać efekt pajęczynki (tak jak na zdjęciu) i tak by krem się nie rozpuszczał pod wpływem ciepłej polewy, moczymy widelec w polewie i tak rozprowadzamy ją na cieście.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Pierniczki Piernik Masa budyniowa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.2 (354 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Góra lodowa

4.2 (354 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ciasto góra lodowa

JulkaTomeczek Ciasto dla wielbicieli masy z mleka w proszku 1 godz. 40 min

To może cię zainteresować