Ciasto kolorowe

0 (0 ocen)

Ciasto, które jest bardzo pyszne, a zarazem pięknie wygląda.

Składniki:

  • Biszkopt:
    1 szklanka mąki
    3/4 szkl cukru
    4 jajka
    1 czubata łyżka kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa:
    2 szklanki mleka
    200 g wiórków kokosowych
    1/2 kostka masła (100g)
    3 łyżki cukru

    Dodatkowo:
    2 paczki herbatników zwykłych
    2 paczki herbatników w polewie czekoladowej
    1 opakowanie galaretki turkusowej
    1 opakowanie galaretki cytrynowej

Ciasto kolorowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier, cały czas miksujemy. Kolejno dodajemy po jednym żóltku, miksujemy. Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz kakao, mieszamy za pomocą łyżki. Gotowe ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 35 minut w temp. 180*C. Po upieczeniu biszkopt studzimy i ponownie umieszczamy w formie. Masa: mleko zagotowujemy wraz z cukrem. Następnie dodajemy wiórka i gotujemy na małym ogniu często mieszając, aż powstanie gęsta masa. Następnie odstawiamy w chłodne miejsce do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch, po czym dodajemy porcjami zimną masę kokosową, miksujemy. Tak przygotowaną masę wykładamy na biszkopt i wyrównujemy. Galaretki rozpuszczamy w oddzielnych naczyniach, każdą w szklance gorącej wody. Następnie tężejącą galaretkę niebieską wykładamy na masę kokosową. Na galaretkę niebieską wykładamy galaretkę żółtą. Następnie na galaretce żółtej wykładamy na przemian herbatniki zwykłe i czekoladowe, tworząc szachownicę. Ciasto schładzamy w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy