Ciasto kolorowa pianka

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne i orzeźwiające ciasto które ubogaci każdą imprezę .

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na biszkopt

    jajka 4
    cukier kryształ 5 dużych łyżek
    mąka pszenna 5 łyżek
    proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
    Składniki na masę

    galaretka agrestowa 2 opakowania
    galaretka pomarańczowa 2 opakowania
    galaretka truskawkowa 2 opakowania do dekoracji
    śmietana kremówka 36% 0.5 l
    cukier kryształ 1 szklanka
    żelatyna 3 łyżki
    woda 1/2 szklanki
    mleko 3,2% 3 szklanki
    mandarynki 10
    rodzynki 30 dag
    czekolada 1 tabliczka kokosowa

Ciasto kolorowa pianka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • krok 1 1. Wykonanie biszkoptu :
    Białka ubijamy na sztywno , stopniowo dodajemy żółtka oraz cukier. Następnie dajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.
  • krok 2 2. Gotową masę wylewamy na posmarowaną blaszkę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy,y około 25-30 minut w temperaturze 170 stopni.
  • krok 3 3. Galaretki rozpuszczamy według instrukcji na opakowaniu . Po zastygnięciu kroimy je na mniejsze kawałki.
  • krok 4 4. Wykonanie masy:
    Żelatynę rozpuszczamy w wodzie. Śmietanę ubijamy z cukrem , dodajemy mleko , rozpuszczoną żelatynę , rodzynki , galaretki kawałki oraz pokrojoną na mniejsze kawałki czekolady. Całość dokładnie wymieszać do połączenia się składników.
  • krok 5 5. Gotową masę wylać na biszkopt . Następnie przygotować czerwone galaretki według instrukcji na opakowani i wylać na masę biała. Gotowe ciasto wstawić do lodówki do stężenia galaretek.

Komentarze

Podobne przepisy