Ciasto kokosowe z toffi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT:
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić prawie na sztywno, stopniowo dosypywać cukier, tak by piana była gęsta i lśniąca. Kolejno dodawać żółtka, miksując na niskich obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać olej i wodę, zmiksować. Na samym końcu dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie wymieszać. Piec w 175 stopniach C ok. 30-35 minut. Po wystygnięciu przekroić.
MASA KOKOSOWA:
Do dużego garnuszka wlać 2,5 szklanki mleka, pozostałe 1/2 szklanki mleka wymieszać dokładnie z mąką ziemniaczaną i odstawić. Do garnuszka wsypać kokos. Doprowadzić do zagotowania i gotować, cały czas mieszając ok. 5 minut. Po tym czasie dodać cukier i masło i mieszać aż się rozpuszczą. Teraz wlać wcześniej rozmieszane mleko z mąką. Gotować jeszcze ok. 2 minuty, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje.
Gorącą masę wyłożyć na jeden biszkopt i przykryć drugim.
MASA TOFFI:
Utrzeć masło, dodać masę kajmakową i zmiksować. Posmarować wierzch.
Posypać orzechami lub migdałami.
Dobrze schłodzić.
Smacznego :)
Komentarze