Ciasto kokosowe bounty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie biszkoptu :
Białka ubij na sztywną pianę. Wsyp partiami cukier cały czas miksując. Pojedynczo dodawaj żółtka. Wlej masło. Delikatnie wsyp mąkę oraz kakao, delikatnie połącz składniki. Ciasto przelej na formę . Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 10-12 minut. Pozostaw do ostygnięcia.
2.przygotowanie masy :
Do garnka wlej 2 1/2 szklanki i zagotuj. Wsyp cukier, kokos i gotuj około 10 minut. Dodaj pokrojone masło w kostkę i wymieszaj składniki. W reszcie mleka rozpuść budyń i wlej do masy koksowej. Ostudź (do temp pokojowej - może masa by lekko ciepła)
Na początku do masy możesz wsypa mniej cukru. jeśli będzie mało słodka możesz dosypać do gotującego się mleka z kokosem 2-3 łyżki.
3.Z ciasta wytnij 3 prostokąty pasujące wielkością do keksówki. Na dół ułóż biszkopt następnie wlej część masy. Ułóż 3 warstwy kończąc na biszkopcie. Włóż do lodówki na 3 godziny.
Porady
Moja forma 30x35cm. Piekłam na blaszce z piekarnika.
Komentarze