Ciasto kokosowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne ciasto dla wielbicieli kokosu.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 3 jajka
    1/3 szkl cukru
    1/3 szkl mąki
    1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
    700 ml mleka
    2 budynie waniliowe w proszku
    1,5 szkl wiórków kokosowych+1/2 szkl do dekoracji
    200 g białej czekolady
    250 g masła
    garść płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek.Białka ubijamy na sztywną pianę.Gdy piana będzie sztywna,dadajemy partiami cukier i ubijamy na najmiejszych obratach miksera aż cukier się rozpuści.Następnie dodajemy po 1 żółtku cały czas miksując.Na samym końcu dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Jeszcze chwilę miksujemy i wylewamy ciasto na blaszkę(dno smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą,boki zostawiamy suche),wyrównujemy.Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy ciasto przez ok. 30 minut do tzw.suchego patyczka.Po tym czasie wyjmujemy delikatnie jeszcze gorące ciasto na ściereczkę i odstawiamy do wystudzenia.
    Odlewamy 1 szkl mleka do rozmieszania proszków budyniowych a resztę zagotowujemy z 1,5 szkl wiórków.Do gotującego mleka wlewamy rozmieszane budynie i gotujemy budyń.Ściągamy z ognia i w gorącym kremie rozpuszczamy białą czekoladę.Odstawiamy do ostudzenia.Masło ucieramy na puszystą masę i dodajemy partiami zimny budyń kokosowy.Krem przekładamy na zimny biszkopt,wyrównujemy,posypujemy resztą wiórków i płatkami migdałowymi.Ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
    blaszka 23x28
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować