Ciasto kocia kuweta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt 1 i 2:
Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia (w drugiej wersji również kakao). Delikatnie wymieszać. Upiec biszkopt (obojętnie w jakiej blaszce) w temperaturze 180 stopni, około 20-25 minut. Upieczony biszkopt wystudzić.
2.Budyń przygotować wg przepisu na opakowaniu.
3.Wystudzone biszkopty połamać w palcach na drobne kawałki. Odłożyć 1,5 szklanki okruchów z białego biszkoptu i wymieszać je z odrobiną zielonego barwnika.
4.Połamane drobno kawałki biszkoptów wymieszać razem. Dodawać po trochu wystudzony budyń. Mieszać łyżką lub dłonią do uzyskania właściwej konsystencji - masa powinna być wilgotna, ale nie mokra, powinna lekko się kleić, a okruszki powinny się połączyć.
5.Do prostokątnej kuwety lub blaszki włożyć wymieszane ciasto. Posypać je biszkoptem wymieszanym z zielonym barwnikiem.
6.Przygotować "kocie kupy": w mikrofalówce lekko rozgrzać cukierki. W dłoniach formować kształt "kociej kupki". Należy bardzo uważać, ponieważ cukierki mocno nagrzewają się od środka i można się poparzyć.
Kocie kupki kłaść na ciasto. Można je lekko obtoczyć w okruszkach ciasta.
Podawać z łopatką od kuwety.
Komentarze