Ciasto francuskie- przepis podstawowy

4.4 (166 ocen)

Wbrew pozorom nie jest trudne do zrobienia, lecz trzeba pamiętać o kilku ważnych czynnościach, np. prawidłowym wałkowaniu i składaniu. Ten przepis zmodyfikowałam z książki "Ciasta bajecznie słodkie, owocowe i niepowtarzalne". Serdecznie polecam!

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej+25 g
    250 g masła+25 g
    szczypta soli
    125 ml wody
    1 żółtko
    mąka do podsypywania
Wystaw ocenę:

4.4 (166 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto francuskie- przepis podstawowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0hvso57 1. 1. 250 g mąki przesiać do miski. 25 g masła roztopić, a następnie wlać do mąki. Wyrobić jak kruszonkę.

    2. Dodać sól, żółtko oraz wodę.

    3. Dobrze zagnieść rękami. Ciasto uformować w kulę.

    4. Owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce 2 godziny.

    5. 250 g masła pokroić w kostkę, zasypać 25 g mąki.

    6. Krótko zmiksować mikserem do połączenia składników.

    7. Masę włożyć między dwie warstwy folii spożywczej.

    8. Dobrze rozwałkować na kwadrat o wymiarach mniej więcej 19x19 cm. Schłodzić 30 minut w lodówce.

    9. Schłodzoną kulę ciasta odwinąć z folii i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 20x40 cm.

    10. Schłodzoną masę maślaną położyć na połowie ciasta, a brzegi posmarować wodą.

    11. Wolną połowę ciasta złożyć, brzegi dokładnie docisnąć.

    12. Całość rozwałkować w podłużny prostokąt.

    13. 1/3 ciasta złożyć.

    14. Następnie przykryć kolejną 1/3 ciasta.

    15. Posypać mąką i ponownie rozwałkować. Jeszcze raz złożyć (powinny powstać 3 równe warstwy). Owinąć ciasto w folię spożywczą i ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut. Rozwałkować na prostokąt, podsypując mąką, znów złożyć na 3 warstwy i schłodzić 2 godziny. W ten sposób składać ciasto 6 razy, za każdym razem umieszczając na 2 godziny w lodówce.

    16. Tak przygotowane ciasto jest gotowe do użycia. W lodówce przechowywać do kilku dni lub jeśli nie zużyjemy całego ciasta od razu, można je zamrozić. ŻYCZĘ POWODZENIA! ;)

Porady

Przepis na około 700 g ciasta francuskiego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Masło

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Sprawdź też: Ciasto filo - najciekawsze przepisy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować