Uwielbiam ciasto francuskie i wszystkie wypieki z jego udziałem. Najczęściej robię je osobiście, a to jest chyba moja jego najlepsza wersja.
4.5 (184 ocen)
Porady
Ciasto francuskie listkowe (tysiąc listków). Uwielbiam ciasto francuskie i wszystkie wypieki z jego udziałem. Najczęściej robię je osobiście, a to jest chyba moja jego najlepsza wersja. Wykonanie ciasta nie należy do trudnych tylko czasochłonnych, żeby je poprawnie przygotować, musimy uzbroić się w cierpliwość. Nie możemy pominąć ani przyspieszać żadnego etapu. Do ciasta dodałam dwa rodzaje tłuszczu: masło i smalec w proporcji 1:1. Wcześniej używałam tylko masła, ale to właśnie ciasto listkowe z dodatkiem smalcu uważam za najsmaczniejsze i najdelikatniejsze. Ciasto bardzo ładnie rośnie i równomiernie się rozwarstwia. Doskonale nadaje się do przygotowania dań wytrawnych jak i słodkich deserów.
Komentarze