Ciasto francuskie (listkowe) z dodatkiem smalcu

4.5 (184 ocen)

  • 5 godz.

Uwielbiam ciasto francuskie i wszystkie wypieki z jego udziałem. Najczęściej robię je osobiście, a to jest chyba moja jego najlepsza wersja.

  • 5 godz.

Składniki:

  • Ciasto francuskie (listkowe) z dodatkiem smalcu




    SKŁADNIKI: 1 kg ciasta; czas przygotowania 5 godzin

    Część I

    450 g mąki wysokoglutenowej
    200-220 ml zimnej wody
    2 łyżki oleju
    1 płaska łyżeczka soli

    Część ll

    125 g masła o temperaturze pokojowej
    125 g smalcu
    40 g mąki
    dodatkowo mąka do podsypywania














Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto francuskie (listkowe) z dodatkiem smalcu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. WYKONANIE:


    Etap I
    Do miski wsypać mąkę, sól wlać olej i wodę. Wszystko wyrobić ręcznie do otrzymania jednolitego ciasta. Następnie ciasto należy wyłożyć na stolicę posypaną mąką i wyrabiać ugniatając jeszcze przez co najmniej 15 minut. Ciasto musi być gładkie, jednolite i elastycznie. Jeśli urwiemy mały kawałek ciasta i rozciągnąć je w dłoniach ciasto nam się nie rwie i nie dziurawi, ciasto jest wyrobione poprawnie. Jeśli jednak robią nam się w nim dziury, należy jeszcze trochę ten etap wydłużyć.
    Przygotowane ciasto kluskowe włożyć do foliowego woreczka i odłożyć w chłodne miejsce na 30 minut, żeby "odpoczęło" i straciło swoją sprężystość.
  • 2. Etap II
    Masło, smalec i mąkę dokładnie wymieszać łyżką na jednolitą pastę.
  • 3. Etap III
    Schłodzone ciasto rozwałkować na duży prostokąt. Posmarować jego środkową część przygotowanym tłuszczem do samych brzegów. Na tłuszcz założyć wolne boki ciasta, tworząc długi i wąski prostokąt. Całość przykryć folią i wstawić na 30 minut do lodówki.
  • 4. Etap IV
    Schłodzone ciasto ostrożnie rozwałkować na posypanej mąką stolnicy (od dołu do góry) na długi prostokąt. Ciasto należy złożyć, zakładając jedną trzecią część ciast do środka i przykrywając drugim brzegiem (składanie pojedyncze), przykryć folią i wstawić do lodówki na 60 minut.
    Po godzinie ciasto układamy na posypanej mąką stolnicy i ponownie delikatnie wałkujemy. Tym razem ciasto należy złożyć podwójnie. Dwa brzegi zakładamy do środka ciasta i tak powstałą "książkę" zamykamy. Ciasto przykrywamy folią i wstawiamy na 60 minut do lodówki.
    Po godzinie, ciasto ponownie wałkujemy na prostokąt, pojedynczo składamy i wstawiamy na 60 minut do lodówki.
    Po godzinie, czeka nas już ostatnie wałkowanie i podwójne składanie ciasta. Ciasto wstawiamy na kolejne 60 minut do lodówki.
  • 5. Aby pamiętać ile razy ciasto było składane, można w cieście zrobić wgłębienie palcem. Jedno dla składania pojedynczego i dwa dla podwójnego.
    Po ostatniej godzinie chłodzenia, ciasto można już wykorzystać do konkretnego przepisu.
    Ciasto francuskie pieczemy w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 200-220'C.
    Najlepiej piec je na pergaminie.
    Jeśli wyłożymy blachę papierem, rozłożymy rozwałkowane ciasto, przykryjemy pergaminem i równomiernie obciążymy drugą blachą, powstanie ciasto tysiąc listków (jest bardziej zwarte i kruche).
  • 6. Ciasto francuskie należy zawsze kroić ostrym nożem lub wykrawać ostrymi foremkami, dzięki temu ciasto równo rośnie i nie sklejają nam się jego brzegi.
    Jeśli zostaną nam resztki ciasta francuskiego, nie należy ich zagniatać, a złożyć jedno na drugie, lekko uformować i rozwałkować.
    Ciasto francuskie nie zawiera cukru , dlatego świetnie się nadaje do wypieków wytrawnych jak i słodkich.
    Życzę smacznych i udanych wypieków :)

Porady

Ciasto francuskie listkowe (tysiąc listków). Uwielbiam ciasto francuskie i wszystkie wypieki z jego udziałem. Najczęściej robię je osobiście, a to jest chyba moja jego najlepsza wersja. Wykonanie ciasta nie należy do trudnych tylko czasochłonnych, żeby je poprawnie przygotować, musimy uzbroić się w cierpliwość. Nie możemy pominąć ani przyspieszać żadnego etapu. Do ciasta dodałam dwa rodzaje tłuszczu: masło i smalec w proporcji 1:1. Wcześniej używałam tylko masła, ale to właśnie ciasto listkowe z dodatkiem smalcu uważam za najsmaczniejsze i najdelikatniejsze. Ciasto bardzo ładnie rośnie i równomiernie się rozwarstwia. Doskonale nadaje się do przygotowania dań wytrawnych jak i słodkich deserów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Masło Smalec

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować