Ciasto francuskie z warzywami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Miałam dziś ochotę na coś lżejszego, ale i rozgrzewającego. Wybór padł na kwadraty z ciasta francuskiego nadziewane farszem warzywnym, z delikatną nutą cytryny i kolendry.

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto francuskie
    Jajko
    1/3 opakowania mrożonego szpinaku
    Pomidor
    2 garście zielonej fasolki szparagowej
    3 łyżki fasoli
    3 łyżki kukurydzy
    Kilka oliwek
    3 pieczarki
    1/3 papryki
    Ząbek czosnku
    1/2 cytryny
    Przyprawy (pieprz, bazylia, tymianek, gałka muszkatołowa, sól, kolendra)
    Oliwa z oliwek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Dania główne

Ciasto francuskie z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto francuskie dzielimy na sześć równych kawałków, lekko rozwałkowujemy. Układamy na zmoczonej wodą blasze do pieczenia i w środku każdego kwadratu nacinamy mniejszy (zostawiamy ok. 4 - 5 cm odstępu od boku). Smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy ok. 20 min w 200 st. C., aż ciasto urośnie i zarumieni się. Ciasto wyciągamy z piekarnika i ostrożnie wycinamy mniejszy kwadrat, odkładamy na bok.
  • 2. Szpinak podsmażamy, dodajemy czosnek, doprawiamy do smaku. Zieloną fasolkę gotujemy, odcedzamy. Pomidora, oliwki, paprykę oraz pieczarki kroimy, wszystkie składniki mieszamy ze szpinakiem, dodajemy sok z połowy cytryny, doprawiamy do smaku i smażymy kilka minut. Farszem nadziewamy ciasto francuskie, wierzch przykrywamy mniejszym kwadratem. Podajemy od razu.

Porady

Farsz oczywiście możecie zrobić z tych warzyw, które macie akurat pod ręką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Fasola Pomidor Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować