Ciasto francuskie z dynią

0 (0 ocen)

Podajemy na ciepło lub zimno!Dynia, filet oraz ser feta w połączeniu z chrupiącym ciastem francuskim - takie zestawienie smakuje rewelacyjnie! Polecam na jesienne spotkania w gronie znajomych!

Składniki:

  • Składniki na około 10 sztuk:
    • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
    • 120 gram sera feta,
    • 1 duży, pojedynczy filet z kurczaka,
    • 250 gram dyni (waga po obraniu),
    • tymianek,
    • olej,
    • świeżo mielona sól morska,
    • świeżo mielony kolorowy pieprz,
    • łyżka posiekanej natki pietruszki,
    • jajko do posmarowania ciasta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Przystawki

Ciasto francuskie z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • dynie pieczemy 1. Dynię kroimy w kostkę i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wierzch posypujemy tymiankiem, świeżo mieloną solą morską i pieprzem. Całość skrapiamy oliwą i zapiekamy na półmiękko w 180°C.
  • fileta smażymy 2. Fileta z kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy przyprawami i smażymy do miękkości.
  • ser kroimy 3. Ser feta kroimy w kostkę.
  • ciasto dzielimy 4. Ciasto francuskie rozwijamy. Smarujemy go z wierzchu jajkiem a następnie dzielimy na równe prostokąty.
  • nakładamy nadzienie 5. Przygotowane porcje ciasta przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdy prostokąt wykładamy na środek dynię, fileta oraz ser feta. Całość oprószamy świeżo mielonym pieprzem i posypujemy natką pietruszki.
    Tak przygotowaną dyniową przekąskę wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ją około 15- 20 minut w 190°C do zrumienienia brzegów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować