Podajemy na ciepło lub zimno!Dynia, filet oraz ser feta w połączeniu z chrupiącym ciastem francuskim - takie zestawienie smakuje rewelacyjnie! Polecam na jesienne spotkania w gronie znajomych!
Składniki:
Składniki na około 10 sztuk:
• 1 opakowanie ciasta francuskiego,
• 120 gram sera feta,
• 1 duży, pojedynczy filet z kurczaka,
• 250 gram dyni (waga po obraniu),
• tymianek,
• olej,
• świeżo mielona sól morska,
• świeżo mielony kolorowy pieprz,
• łyżka posiekanej natki pietruszki,
• jajko do posmarowania ciasta
Ciasto francuskie z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię kroimy w kostkę i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wierzch posypujemy tymiankiem, świeżo mieloną solą morską i pieprzem. Całość skrapiamy oliwą i zapiekamy na półmiękko w 180°C.
2.Fileta z kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy przyprawami i smażymy do miękkości.
3.Ser feta kroimy w kostkę.
4.Ciasto francuskie rozwijamy. Smarujemy go z wierzchu jajkiem a następnie dzielimy na równe prostokąty.
5.Przygotowane porcje ciasta przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdy prostokąt wykładamy na środek dynię, fileta oraz ser feta. Całość oprószamy świeżo mielonym pieprzem i posypujemy natką pietruszki.
Tak przygotowaną dyniową przekąskę wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ją około 15- 20 minut w 190°C do zrumienienia brzegów.
Komentarze