Inny sposób na fasolę. Ciasto bez grama mąki, w mojej wersji montignacowej, można zmodyfikować niedietowo. Świetne jest i mój synek niejadek wcina aż mu się uszy trzęsą.
Dla 4 osób
Średni
Składniki:
- Fasola biała ugotowana ((namoczona dzień wcześniej)): 400 gramów
- białko jajka: 4 sztuki
- proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
- soda oczyszczona: 1 łyżeczka
- kakao: 2 łyżeczki
- przyprawa do piernika (bez cukru): 2 łyżeczki
- cynamon mielony: 1 łyżeczka
- fruktoza: 0.33 szklanki
- mleko w proszku (odtłuszczone): 0.5 szklanki
Ciasto fasolowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw lekko ubiłam dwa białka. Dodałam do nich ugotowaną fasolę i zmiksowałam to na gładką masę.
2.Dopiero wtedy dodałam wszystkie suche składniki, czyli proszek do pieczenia, sodę, kakao, przyprawę do piernika, cynamon, fruktozę i mleko w proszku. Wymieszałam tak by nie było grudek.
3.Dwa pozostałe białka ubiłam na sztywną pianę i delikatnie porcjami dodałam do fasolowej masy.
4.Przełożyłam do silikonowej formy i piekłam 30 minut w 180C.
Komentarze