Ciasto fasolowe

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Inny sposób na fasolę. Ciasto bez grama mąki, w mojej wersji montignacowej, można zmodyfikować niedietowo. Świetne jest i mój synek niejadek wcina aż mu się uszy trzęsą.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - Fasola biała ugotowana ((namoczona dzień wcześniej)): 400 gramów
    - białko jajka: 4 sztuki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - soda oczyszczona: 1 łyżeczka
    - kakao: 2 łyżeczki
    - przyprawa do piernika (bez cukru): 2 łyżeczki
    - cynamon mielony: 1 łyżeczka
    - fruktoza: 0.33 szklanki
    - mleko w proszku (odtłuszczone): 0.5 szklanki

Ciasto fasolowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw lekko ubiłam dwa białka. Dodałam do nich ugotowaną fasolę i zmiksowałam to na gładką masę.
  • 2. Dopiero wtedy dodałam wszystkie suche składniki, czyli proszek do pieczenia, sodę, kakao, przyprawę do piernika, cynamon, fruktozę i mleko w proszku. Wymieszałam tak by nie było grudek.
  • 3. Dwa pozostałe białka ubiłam na sztywną pianę i delikatnie porcjami dodałam do fasolowej masy.
  • Ciasto fasolowe 4. Przełożyłam do silikonowej formy i piekłam 30 minut w 180C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy