To ciasto piekłam pierwszy raz,a przepis mam już od wielu,wielu lat.Nie ukrywam,że ciasto wyszło pyszne,takie w sam raz.Idealne do popołudniowej kawki lub dla gości.Bardzo ładnie prezentuje się na stole.
2 godz.
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki krupczatki
25 dag masła lub margaryny
1 szklanka cukru pudru
6 jajek
2 łyżki kakao
3 łyżki mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Masa:
2 szklanki mleka
2 budynie waniliowe ( bez cukru,na pół litra mleka każdy )
pół szklanki cukru pudru
2 żółtka
25 dag masła lub margaryny
Ciasto ,, fale dunaju '' z jabłkami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka,cukier puder i masło ucieramy na puszysta masę,następnie dodajemy mąkę krupczatkę i proszek do pieczenia,chwilę ucieramy.Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywną pianę,dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.Połowę ciasta przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia,o wymiarach około 21 cm 25 cm.Następnie do drugiej części ciasta dodajemy kakao i mleko,dokładnie mieszamy i wykładamy na jasne ciasto.
Jabłka obieramy,usuwamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze cząstki,układamy rzędami na cieście.
2.Następnie pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni.Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone.Studzimy i wyjmujemy z formy.
3.W jednej szklance mleka dokładnie mieszamy żółtka i budynie w proszku.Pozostałe mleko zagotowujemy i do gotującego wlewamy rozmieszane budynie z żółtkami ( możemy do zrobić przez sitko ) ,chwilę gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszamy.Ugotowany budyń studzimy.
Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę,następnie dodajemy stopniowo przestudzony budyń i dokładnie ucieramy.
4.Następnie masę rozsmarowujemy na wystudzonym cieście.Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia,najlepiej na noc.
5.Ciasto kroimy i przed podaniem posypujemy startą na dużych oczkach czekoladą.Podajemy.
Komentarze