Ciasto ,, Fale Dunaju '' z jabłkami.

4.86 (211 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.

To ciasto piekłam pierwszy raz,a przepis mam już od wielu,wielu lat.Nie ukrywam,że ciasto wyszło pyszne,takie w sam raz.Idealne do popołudniowej kawki lub dla gości.Bardzo ładnie prezentuje się na stole.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki krupczatki
    25 dag masła lub margaryny
    1 szklanka cukru pudru
    6 jajek
    2 łyżki kakao
    3 łyżki mleka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Masa:
    2 szklanki mleka
    2 budynie waniliowe ( bez cukru,na pół litra mleka każdy )
    pół szklanki cukru pudru
    2 żółtka
    25 dag masła lub margaryny

    Dodatkowo:
    kilka jabłek
    5 dag mlecznej czekolady
Wystaw ocenę:

4.86 (211 ocen)

Ciasto ,, fale dunaju '' z jabłkami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto do pieczenia. 1. Żółtka,cukier puder i masło ucieramy na puszysta masę,następnie dodajemy mąkę krupczatkę i proszek do pieczenia,chwilę ucieramy.Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywną pianę,dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.Połowę ciasta przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia,o wymiarach około 21 cm 25 cm.Następnie do drugiej części ciasta dodajemy kakao i mleko,dokładnie mieszamy i wykładamy na jasne ciasto.
    Jabłka obieramy,usuwamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze cząstki,układamy rzędami na cieście.
  • Upieczone. 2. Następnie pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni.Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone.Studzimy i wyjmujemy z formy.
  • Masa. 3. W jednej szklance mleka dokładnie mieszamy żółtka i budynie w proszku.Pozostałe mleko zagotowujemy i do gotującego wlewamy rozmieszane budynie z żółtkami ( możemy do zrobić przez sitko ) ,chwilę gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszamy.Ugotowany budyń studzimy.
    Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę,następnie dodajemy stopniowo przestudzony budyń i dokładnie ucieramy.
  • Przekładanie. 4. Następnie masę rozsmarowujemy na wystudzonym cieście.Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia,najlepiej na noc.
  • Podane. 5. Ciasto kroimy i przed podaniem posypujemy startą na dużych oczkach czekoladą.Podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować