Ciasto ekspresowe

4.98 (166 ocen)

  • 20 min

W sam raz na wizytę niespodziewanych gości.

  • 20 min

Składniki:

  • 4 jajka
    1 i 1/2 szklanki cukru
    1 szklanka mleka
    1 kostka margaryny
    4 szklanki mąki
    1 opakowanie proszku do pieczenia (30g)
    500g świeżych owoców lub dowolny dżem
    lukier
    posypka kolorowa
Wystaw ocenę:

4.98 (166 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto ekspresowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę roztopić w rondelku i ostudzić. Jaja i cukier utrzeć mikserem, po czym dolać mleko i tłuszcz. Wszystko razem ubijać, dodając porcjami mąkę. Na koniec wsypać proszek do pieczenia.
  • 2. 2/3 ciasta wylać na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Wyłożyć owoce lub dżem i przykryć resztą ciasta. Piec ok. 50 minut w temperaturze 180 °C. Zrumieniony placek polać lukrem i posypać posypką kolorową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować