Ciasto Dyniowe , o delikatnie korzennym aromacie , wilgotnym i słodkim wnętrzu , z chrupiącymi ciasteczkami , listkami dookoła . Bardzo proste w wykonaniu i nieziemsko pyszne .
Ciasto dyniowe - najlepsze ! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na początku zagniatamy wszystkie składniki na ciasteczka korzenne , łączymy w kulę i wkładamy na 15 minut do lodówki . Po tym czasie ciasto wałkujemy i wycinamy listki . Ciasteczka układamy na tacy lub deseczce i wstawiamy ponownie do lodówki na czas przygotowania ciasta dyniowego .
Wszystkie suche składniki ciasta dyniowego ( mąkę , cukier , proszek i przyprawę ) mieszamy razem w dużym naczyniu . W drugiej misce za pomocą trzepaczki mieszamy składniki mokre ( jajka , olej i dynię ) . Następnie łączymy razem zawartości obu misek , tylko do połączenia się składników . Przekładamy ciasto do formy ( 26cm ) wyłożonej papierem do pieczenia . Wyrównujemy i dookoła ciasta układamy przygotowane wcześniej ciasteczka korzenne . Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC i pieczemy 35-40 minut aż wierzch ładnie się zarumieni .
Komentarze