Kocham dynię pod każdą postacią - w formie zup, przetworów, dodatku do makaronów. Dziś po raz pierwszy postanowiłam upiec ciasto z dodatkiem dyni. Jak wyszło ? Genialnie, więc musicie sami spróbować :) !
60 min
Składniki:
1 szklanka dyni startej na tarce o drobnych oczkach
2 szklanki mąki
2 jajka
3/4 brązowego cukru
3/4 szklanki oleju
100 g posiekanych orzechów laskowych
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka mielonych goździków
1/2 łyżeczki ziela angielskiego
szczypta soli
Ciasto dyniowe z korzenną nutą i orzechami laskowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotuj 2 miski. W jednej wymieszaj ze sobą: mąkę, sodę, sól, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę muszkatołową, goździki, ziele angielskie i orzechy. W drugiej zmiksuj ze sobą (do połączenia się składników): dynię, jajka, cukier i olej. Do powstałej masy dodaj suche składniki i dokładnie wymieszaj.
Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przełóż do formy i wyrównaj. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 C z termoobiegiem przez około 1 godzinę. Po 40 minutach możesz zacząć sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
Proste, prawda :) ?!
Komentarze