Ciasto dyniowa delicja bez tłuszczu

4.5 (141 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Zapraszam na delikatne i rozpływające się ciasto z musem z dyni i galaretką.

Składniki:

  • Ciasto:
    225 g gotowanej ciecierzycy( może być z puszki)
    25 g otrąb orkiszowych
    15 g kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    ½ łyżeczki sody
    155 g jogurtu naturalnego 0%
    1 łyżka ekstraktu waniliowego
    20 g cukru brzozowego
    1 jajko
    Biszkopciki:
    1 jajko
    20 g mąki
    10 g cukru brzozowego
    2 łyżeczki dżemu z winogrona lub powideł
    Masa:
    650 g puree z dyni ( ja użyłam mrożonego)
    1 galaretka cytrynowa+350 ml wody
    2 łyżeczki żelatyny
    250 g jogurtu greckiego lekki
    Dodatkowo:
    1 galaretka pomarańczowa+400 ml wody
    Tortownica 18 cm
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery Galaretki Puree

Ciasto dyniowa delicja bez tłuszczu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0xfb8cy 1. Ciecierzycę namoczyć wieczór wcześniej. Kolejnego dnia ugotować do miękkości. Odcedzić i ostudzić. Przełożyć do dzbanka blendera, dodać jogurt i dokładnie zmiksować na gładko. Dodać ekstrakt waniliowy i znów zmiksować. Do miski kakao i otręby oraz proszek do pieczenia i sodę. Wymieszać. Białko oddzielić od żółtka. Żółtko utrzeć z cukrem na jasny puszysty krem.
  • image-27uoepu 2. Następnie cały czas mieszając dodać w dwóch partiach zmiksowaną ciecierzycę. W kolejnym kroku w dwóch partiach dodać sypkie składniki. Dokładnie wymieszać.
  • image-0pi23mk 3. Białko ubić na sztywna pianę i dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać całość. Ciasto wylać do tortownicy Piec w 180 st około 30-35 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i zupełnie ostudzić.
  • image-0q9pkak 4. Biszkopciki:
    Białko oddzielić od żółtka. Ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier brzozowy i ubić do rozpuszczenia cukru. Następnie dodawać oi dokończyć ubijanie. Przesiać do masy jajecznej mąkę i delikatnie, acz dokładnie wymieszać. Przelać do szprycy lub worka cukierniczego i wycisnąć do silikonowej foremki na kostki lodu,która może być również użyta w piekarniku. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st i piec około 8-10 minut, do suchego patyczka.
  • image-18fjj66 5. Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Zimne biszkopciki przekroić na pół i posmarować dżemem, ponownie skleić w całość. Odłożyć na bok.
  • image-1bvgi6x 6. Masa:
    Do garnka dodać puree z dyni ( nie trzeba rozmrażać), dodać ¼ szklankę wody i dusić do rozmrożenia. Zagotować. Zdjąć z ognia. Galaretkę cytrynową rozpuścić we wrzątku i lekko ostudzić. Dodać do ugotowanej dyni. U mnie wyszło 1100 g masy. Podzielić ją na dwie porcje- 700 g i 400 g. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach wody. Rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Podzielić do pół i dodać do każdej porcji dyni. Wymieszać i zostawić do ostygnięcia. Do mniejszej porcji dyni dodać jogurt i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek.
  • image-1syhut9 7. Wykonanie:
    Na paterze ułożyć brownie z ciecierzycy. Zapiąć obręcz tortownicy i wyłożyć masę dyniową z jogurtem. Wstawić do lodówki na około godzinę, do stężenia.
    W między czasie galaretkę pomarańczową rozpuścić i ostudzić. Zimną i tężejącą wylać delikatnie na masę dyniową. Wstawić ponownie do lodówki, aby galaretka stężała. Gdy to nastąpi ułożyć biszkopciki. Na koniec wylać ostatnią porcję dyni. Wstawić do lodówki na całą noc

Porady

Puree z dyni:Dynię obrać, usunąć miąższ. Pokroić w średniej wielkości kostkę. Przełożyć do szerokiego rondla lub dużą patelnię. Wstawić na ogień i podsmażyć około 2-3 minuty. Następnie stopniowo dolewać wodę i dusić do miękkości. Ostudzić i zmiksować. z podanych proporcji wychodzi ciasto o wadze ponad 2 kg 100 g to tylko 72 kcal

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Urodziny Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować