Ciasto na "czasie" ,z pysznymi śliwkami. Przepis na małą keksówkę.
1 godz. 30 min
Składniki:
250 g mąki
20 g drożdży
100 ml mleka
sól
2 jajka+żółtko
50 g cukru
75 g masła
skórka starta z cytryny
1/2 kg śliwek węgierek
powidła śliwkowe
3 łyżeczki cukru wymieszane z łyżeczką cynamonu
Kruszonka:
75 g mąki
50 g masła
50 g cukru pudru
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką - przepis na małą keksówkę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże wymieszałem z łyżeczką cukru ,kiedy stały się płynne wlałem letnie mleko ,dodałem 50 g mąki i szczyptę soli. Dokładnie wymieszałem ,przykryłem ściereczką i odstawiłem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka i żółtko ubiłem razem z cukrem na puszystą pianę i połączyłem z drożdżowym rozczynem. Dodałem resztę mąki i startą skórkę z cytryny ,wyrabiałem ręką na gładką ,jednolitą masę. Wlałem letnie ,roztopione masło i wyrabiałem ciasto do całkowitego połączenia z tłuszczem. Ciasto przełożyłem do wysmarowanej i oprószonej mąką keksówki. Wierzch posmarowałem niewielką ilością powideł śliwkowych. Śliwki opłukałem ,wyjąłem pestki i podzieliłem na pół. Obtoczyłem je w cukrze i cynamonie. Wyłożyłem je na wierzch ciasta ,skórką do spodu ,lekko je „wbijając”. Odstawiłem na 30 min. do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowałem kruszonkę.
Zimne masło posiekałem z mąką i cukrem pudrem. Ugniotłem ciasto i równomiernie rozkruszałem je nad śliwkami.
Ciasto piekłem przez 35 min w temperaturze 190 stopni C.
Komentarze