Pyszna drożdżówka ze śliwką … to coś co każdy z apatytem zje… to smak i powrót do dzieciństwa do kuchni babci…
50 min
Składniki:
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru 1 kostka masła (200 g)
4 jajka
55 g świeżych drożdży
4 ½ szklanki mąki pszennej
400 g śliwek ( lub innych owoców)
posypka/ kruszonka:
60 g cukru
60 g miękkiego masła
135 g mąki pszennej
1 łyżeczka cynamonu
Można dodatkowo użyć cukier puder do posypania po wierzchu
Ciasto drozdżowe ze śliwką i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie:
Do rondelka wlewamy mleko, dodać cukier, masło. Podgrzewamy na wolnym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się wszystkich składników. Przekładamy do większego półmiska dodajemy jaka i miksujemy. Dodajemy skruszone drożdże do ciepłej masy i nadal miksować. Przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1,5h czekamy aż masa się mocno spieni. Następnie dodajemy przesianą mąkę wyrobić dokładnie ciasto przez ok 5-7 min. Do czasu, aż ciasto będzie jednolite i elastyczne, gdy ciasto robi się rzadkie – nie dodawać więcej mąki. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie dodatkowo posmarowany papier do pieczenia masłem. Forma 28x36. Wkładamy do nagrzanego piekarnika temp. 180 st. Pieczemy (góra/ dół.) ok 30 min.
przygotowanie posypki / kruszonki:
rozpuścić masło z cukrem. Następnie dodać mąkę i wymieszać. Zdjąć z ognia.
Na zapieczone ciasto drożdżowe dać umyte i pokrojone w ćwiartki śliwki delikatnie oprószam odrobiną cynamonu i posypujemy kruszonką. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy jeszcze ok 25min. Upieczone ciasto sprawdzamy patyczkiem czy już jest upieczone i wyjmujemy po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.
Komentarze