Ciasto drozdżowe ze śliwką i kruszonką

0 (0 ocen)

  • 50 min

Pyszna drożdżówka ze śliwką … to coś co każdy z apatytem zje… to smak i powrót do dzieciństwa do kuchni babci…

  • 50 min

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
    1 szklanka cukru 1 kostka masła (200 g)
    4 jajka
    55 g świeżych drożdży
    4 ½ szklanki mąki pszennej
    400 g śliwek ( lub innych owoców)
    posypka/ kruszonka:
    60 g cukru
    60 g miękkiego masła
    135 g mąki pszennej
    1 łyżeczka cynamonu
    Można dodatkowo użyć cukier puder do posypania po wierzchu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ciasto drozdżowe ze śliwką i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto drożdżowe ze śliwką i kruszonką 1. Wykonanie:
    Do rondelka wlewamy mleko, dodać cukier, masło. Podgrzewamy na wolnym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się wszystkich składników. Przekładamy do większego półmiska dodajemy jaka i miksujemy. Dodajemy skruszone drożdże do ciepłej masy i nadal miksować. Przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1,5h czekamy aż masa się mocno spieni. Następnie dodajemy przesianą mąkę wyrobić dokładnie ciasto przez ok 5-7 min. Do czasu, aż ciasto będzie jednolite i elastyczne, gdy ciasto robi się rzadkie – nie dodawać więcej mąki. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie dodatkowo posmarowany papier do pieczenia masłem. Forma 28x36. Wkładamy do nagrzanego piekarnika temp. 180 st. Pieczemy (góra/ dół.) ok 30 min.
    przygotowanie posypki / kruszonki:
    rozpuścić masło z cukrem. Następnie dodać mąkę i wymieszać. Zdjąć z ognia.
    Na zapieczone ciasto drożdżowe dać umyte i pokrojone w ćwiartki śliwki delikatnie oprószam odrobiną cynamonu i posypujemy kruszonką. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy jeszcze ok 25min. Upieczone ciasto sprawdzamy patyczkiem czy już jest upieczone i wyjmujemy po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować