Ciasto drożdżowe zakręcone

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Smaczne ciasto złożone z drożdżowych rogalików do odrywania przełożonych nutellą.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej
    250ml letniego mleka
    80g roztopionego masła
    30g drożdży
    3 żółtka
    5 łyżek cukru
    szczypta soli
    2-3 łyżki nutelli

    lukier: 2 szklanki cukru pudru
    2-3 łyżki soku z cytryny
    80g płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto drożdżowe zakręcone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zrobić rozczyn: drożdże pokruszyć do miseczki. Dodać łyżkę cukru, odrobinę letniego mleka i tyle mąki, aby rozczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Następnie rozczyn połączyć z pozostałą mąką, cukrem, mlekiem, solą i żółtkami. Zagnieść ciasto stopniowo dodając roztopione, ostudzone masło (można użyć miksera z hakiem). Ciasto uformować w kulę, włożyć do miski i przykryć ściereczką. Zostawić do wyrośnięcia na ok.1,5 godz.
  • ciasto posmaruj nutellą 2. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części.Każdą część rozwałkować na okrąg o średnicy ok.25-30 cm. Na jedną rozwałkowaną część nałożyć nutellę i równomiernie rozsmarować.
  • ciasto pokroić 3. Na to nałożyć drugi okrąg ciasta. Następnie całe koło podzielić na 16 trójkątów
  • zwijać rogaliki 4. Każdy trójkąt zawinąć jak rogalik i ułożyć ciasno obok siebie w natłuszczonej okrągłej formie ( o śr.24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia.
  • przed pieczeniem 5. Tak przygotowane ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st. piec ok. 40 minut. Ostudzić. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i odrobiną gorącej wody i polać ostudzone ciasto. Posypać płatkami migdałowymi. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nutella Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_01-2017

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować